Rusia amendează Facebook și Twitter pentru neîndepărtarea postărilor considerate ”ilegale” de Moscova

15.09.2021
Rusia amendează Facebook și Twitter pentru neîndepărtarea postărilor considerate ”ilegale” de Moscova

Facebook, Twitter, alături Telegram, ținta preferată a puterii de la Kremlin, au fost amendate în Rusia pentru refuzul de a șterge anumite postări incomode, etichetate drept ”ilegale” sub noile legi gândite să întărească controlul guvernului asupra internetului și libertății de exprimare la modul general.

Servind probabil drept lovituri de avertisment, deciziile unui tribunal rusesc impun proprietarilor Facebook, Twitter și Telegram plata unor amenzi de 21, 5 și 9 milioane de ruble. Raportat la veniturile Facebook, amenda echivalentă cu 287.850 dolari americani nu înseamnă este practic fără consecințe pe plan financiar, scopul acesteia fiind mai degrabă acela de a transmite cum că regulile impuse de Kremlin ar trebui să primeze în fața politicii proprii de utilizare a platformei de socializare.

Această amendă vine în urma legii internetului suveran, adoptată anul trecut, care seamănă destul de mult cu firewall-ul din China, care poate bloca orice accesul la orice site pe care guvernul îl interzice, limitând astfel accesul liber la informaţie pe internet. Stocarea datelor pe servere locale ar putea de asemenea oferi guvernului rus acces mai facil la datele cetăţenilor săi, legea permiţând autorităţilor să ceară acces de la companii, la nevoie. Tot parte din efortul pentru un „internet suveran”, Rusia a implementat și testat cu succes mijloace tehnice care permit deconectarea de la internetul internaţional, păstrând însă operaţională reţeaua internă a ţării, pentru a putea funcţiona în continuare. Acest lucru permite însă autorităţilor să monitorizeze mai îndeaproape traficul de internet şi să cenzureze conţinutul la care au acces utilizatorii.

Reprezentanții Facebook, Twitter și Telegram nu au comentat pe tema sancțiunilor primite, deocamdată.

Departe de a viza doar companiile sus menționate, pachetul legislativ votat de parlamentarii ruși impune tutor companiilor străine să-și deschidă birouri locale în Rusia și să păstreze datele personale administrate pentru cetățenii ruși în servere aflate pe teritoriul țării.

Printre măsurile anunțate se numără și noi planuri de taxare a serviciilor digitale administrate de companii din afara țării, cu scopul declarat de a susține sectorul domestic de tehnologie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult