Rusia interzice folosirea iPhone-ului în spațiu oficial, de teamă că ar putea fi folosit pentru spionaj

24.07.2023
Rusia interzice folosirea iPhone-ului în spațiu oficial, de teamă că ar putea fi folosit pentru spionaj

Deocamdată, nu este clar dacă măsura este impusă pe baza unor dovezi concrete, sau doar pe criterii politice, însă angajații din companiile de stat rusești nu mai au voie să-și folosească iPhone-urile în scop de serviciu, pe motiv că acestea ar funcționa ca instrumente de spionaj în beneficiul agențiilor de informații occidentale.

Potrivit declarației oferite de către ministrul rus al comerțului și agenția de apărare Rostec, dispozitivele precum Apple iPhone, iPad-uri și laptopuri trebuie considerate nesigure, oficialii guvernamentali rămânând să se îndrepte către dispozitive și platforme de procesare considerate sigure. Oficialii de la Kremlin, avertizează și împotriva unei largi varietăți de smartphone-uri create folosind tehnologii dezvoltate în SUA. Totuși, teoriile conspiraționiste nu prea sunt susținute de dovezi concrete, abordarea fiind mai degrabă de tip preventiv.

Argumentul principal pare să fie ”tentativa puterilor occidentale e a spiona”, țintind inclusiv viitoarea campanie electorală pentru realegerea președintelui Putin, programată pentru anul 2024. Deși, pentru restul lumii aceasta este mai degrabă o formalitate pentru reconfirmarea prin orice mijloace a actualului lider, oportunitatea de „protejare” a alegerii populare nu putea fi ratată de către apropiații lui Putin.

De altfel, oficialii agențiilor ruse de informații nu au întârziat să acuze agenția americană NSA (National Security Agency) de vizarea telefoanelor folosite de către diplomați străini acreditați în Rusia.

În timp ce eventualele „ascultări” din partea agențiilor americane de informații sunt mai degrabă probabile, autoritățile ruse nu oferă dovezi concrete în acest sens, întărind argumentul de „paranoia” pentru care sunt luate majoritatea acestor măsuri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult