Rusia pune Meta în mod oficial pe lista organizațiilor extremiste și teroriste. Adio Facebook, Instagram WhatsApp

12.10.2022
Rusia pune Meta în mod oficial pe lista organizațiilor extremiste și teroriste. Adio Facebook, Instagram WhatsApp

Confirmând acțiunea pornită încă din luna martie, când Curtea de Justiție din Rusia găsea Meta vinovată ”activități extremiste”, Rusia pune în mod oficial compania americană în aceeași ligă cu ISIS și alte organizații teroriste.

Inițial, judecătorii fideli puterii de la Kremlin au susținut doar interzicerea Facebook și Instagram, permițând WhatsApp, cea mai folosită platformă de mesagerie instant din Rusia, să-și continue activitatea. Concesia ar fi fost făcută pentru a nu alimenta și mai tare nemulțumirile populației deja bulversată de numeroasele lipsuri și interdicții apărute practic peste noapte.

Totul a pornit de la anunțul Meta cum că este permisă distribuirea de mesaje care incită la ură și violență împotriva armatei ruse și a președintelui Putin. Deși proprietarul Facebook și Instagram a confirmat că schimbarea politicii sale privind discursul instigator la ură este un demers temporar care se aplică doar Ucrainei în contextul războiului declanșat de Rusia, reacția puterii de la Kremlin a fost una de auto-victimizare și folosită pentru a justifica interzicerea platformelor de socializare care nu puteau fi cenzurate prin alte mijloace.

Mulți experți din Rusia sunt de părere că decizia instanței de a nu interzice WhatsApp a fost luată din cauza statutului său omniprezent în rândul populației. Vestea bună este că rețeaua ”extremistă” WhatsApp a deja nu mai este cea mai populară platformă de mesagerie din Rusia, utilizatorii alarmați de incertitudinea lăsată de autorități migrând în masă către platforma rivală Telegram, a cărei aplicație a strâns milioane de instalări suplimentare.

Pusă pe lista organizațiilor extremiste, Meta nu mai poate deschide birouri sau să participe la activități economice în Rusia, cum ar fi vânzarea de publicitate pentru clienți locali. Dar cetățenii ruși nu vor fi acuzați de extremism doar pentru că folosesc oricare dintre platformele sau serviciile Meta (adică dacă le pot accesa, dacă nu sunt deja blocate deja prin serviciile asigurate de Roskomnadzor). Mulți ruși au recurs deja la servicii VPN pentru a putea accesa în continuare multe dintre platformele tehnologice deținute de Occident.

Momentan, nu este clar dacă în urma deciziei acum reconfirmată, Rusia va interzice și WhatsApp, la fel cum a făcut deja cu platforma Twitter, în încercarea de a bloca circularea de informații necenzurate sau organizarea unor eventuale proteste sau revolte împotriva regimului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult