Rusia și China ar fi folosit hackeri pentru a sustrage cercetări despre vaccinuri și tratamente COVID-19

08.03.2021
Rusia și China ar fi folosit hackeri pentru a sustrage cercetări despre vaccinuri și tratamente COVID-19

China și Rusia sunt suspectate că s-ar afla la originea a cel puțin două atacuri informatice îndreptate împotriva Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), cu scopul sustragerii cât mai multor documente pe tema vaccinurilor și tratamentelor dezvoltate pentru combaterea pandemiei COVID-19.

Potrivit unor surse familiare cu ancheta în curs, Agenția Europeană pentru Medicamente a semnalat în luna decembrie mai multe incidente de securitate informatică, pe care le-a investigat împreună cu autoritățile olandeze și europenei. Deocamdată, EMA nu a numit oficial niciun suspect sau posibile motive.

Hackerii susținuți de China ar fi atacat EMA în prima jumătate a anului 2020, Rusia inițiind propria campanie în a doua jumătate a aceluiași an, reușind sustragerea unui număr de documente referitoare la vaccinurile COVID-19 și medicamente, datele fiind ulterior divulgate online. Spionii chinezi ar fi intrat în sistemele EMA prin intermediul unei universități germane, au declarat surse citate de Reuters. Totodată, hackerii ruși ar fi avut acces la sistemele EMA timp de peste o lună, privilegii obținute prin atacarea unor vulnerabilități ale sistemului de autentificare în doi pași și alte mecanisme de securitate.

Autorii atacurilor au părut în principal interesați să afle care sunt destinațiile de transport și volumul comenzilor pregătite pentru vaccinurile COVID-19 dezvoltate de Pfizer și BioNTech. (La scurt timp după anunțul EMA, Pfizer și BioNTech au confirmat accesarea ilegală a anumitor documente legate de vaccinurile dezvoltate.

COVID-19
foto: University of Oxford

În mod predictibil, oficialii din Rusia și China au negat orice fel de asociere cu noțiunea de atacuri informatice sponsorizate de stat sau campanii de hacking, indiferent de dovezile prezentate. Cert este că au fost deja documentate o mulțime de incidente informatice cu bătaie exact în această direcție, încât orice suspiciuni sau acuzații ulterioare nu mai pot trece neobservate.

La ce ar putea folosi documentele COVID-19

Cât despre motivația atacurilor îndreptate împotriva EMA, este posibil ca autorii să fi intenționat folosirea acestor date pentru a influența sau constrânge națiunile cu acces mai puțin privilegiat la vaccinuri occidentale să accepte alternativele propuse. Între timp, unele țări europene chiar au acceptat vaccinurile propuse de Rusia sau China, în defavoarea soluțiilor preferate de restul blocului comunitar.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult