Scene de canibalism și violență extremă pe TikTok. Moderatorii dau în judecată compania

24.12.2021
Scene de canibalism și violență extremă pe TikTok. Moderatorii dau în judecată compania
Foto: Profimedia Images

ByteDance, compania din spatele rețelei TikTok, este dată în judecată de foști moderatori care acuză traume psihice, cauzate de expunerea la scene de canibalism și violență extremă.

Succesul rețelei TikTok, care anul acesta a atras mai mulți vizitatori chiar și decât Google, are o latură întunecată pe care doar echipele de moderatori ajung cu adevărat să o cunoască. Aparent, unele dintre clipurile încărcate pe TikTok redau scene atât de extreme, încât angajații nevoiți să le vizioneze în răspuns la raportările trimise de utilizatori se aleg cu traume psihice dintre cele mai grave.

Potrivit mărturiilor depuse la dosar de moderatorul Candie Frazier, în deschiderea unui proces colectiv îndreptat împotriva ByteDance, moderatorii TikTok sunt nevoiți să vizioneze în mod frecvent clipuri video care redau scene de violență extremă, crime și împușcături în școală, căderi fatale și acte de canibalism.

Ca urmare a activității desfășurate pentru angajator ”reclamanta are probleme cu somnul și, când doarme, are coșmaruri îngrozitoare”, se arată în proces.

Dând greutate acuzațiilor de abuz, programul de lucru impus moderatorilor TikTok este în ture de 12 ore, cu o oră de prânz și alte două pauze de 15 minute. „Datorită volumului mare de conținut, moderatorilor de conținut nu li se permite mai mult de 25 de secunde pe videoclip și vizionează simultan trei până la zece videoclipuri în același timp”, potrivit plângerii.

Mimând strategia observată deja la alte companii de social media (Facebook și YouTube) care s-au confruntat cu probleme similare în rândul echipelor de moderatori, TikTok a publicat un set de recomandări menite să ajute moderatorii să facă față activității potențial traumatizante. Printre sugestii se numără limitarea turelor de lucru pentru moderatori la patru ore și sprijin psihologic gratuit prin angajarea de consilieri calificați. Cu toate acestea, TikTok nu a pus efectiv în aplicare niciuna din aceste recomandări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult