Serviciul Find My Device de la Google va putea găsi chiar și mașini furate

13.08.2021
Serviciul Find My Device de la Google va putea găsi chiar și mașini furate

După ce Apple a dat tonul lansând produsul AirTags, Google nu se lasă mai prejos, augmentând propriul serviciu Find My Device pentru a putea găsi aproape orice dispozitiv, folosind în rolul de detectoare toate dispozitivele cu Android conectate la internet.

La fel cum a procedat și Apple cu dispozitivele bazate pe iOS, Google va folosi uriașa bază de utilizatori Android pentru a extinde acoperirea serviciului Find My Device, facilitând localizarea oricăror dispozitivelor rătăcite, chiar dacă acestea nu sunt conectate la internet.

În timp ce Apple a reușit să pară mai inovator lansând în premieră această caracteristică, adevărul este că tehnologia era (și rămâne în continuare) prea intrusivă pentru gusturile multora. Iar ideea că o companie poate transforma telefonul tău personal în tracker pentru localizarea altor dispozitive aflate, teoretic, offline,  reprezintă în sine un motiv de îngrijorare. Mai ales după ce realizezi că localizarea poate fi foarte ușor deturnată și în alte scopuri mai puțin inocente, cum ar fi urmărirea unei persoane care încearcă în mod expres să-și ascundă urmele, evitând să folosească telefonul mobil. Astfel, rămâne doar să ne bazăm pe buna credință a marilor giganți tehnologici.

Deși capacitatea de a localiza trackere dedicate, folosind dispozitivele altor persoane din apropiere, a fost folosită mult timp de cei de la Tile, Apple AirTags și rețeaua modernizată Find My au atras mult mai multă atenție, iar asta din pricina faptului că dispozitivele folosite pentru urmărire sunt banale smartphone-uri pe care oricine le are în buzunar. Cât despre persoanele/dispozitivele urmărite, acestea nu trebuie neapărat să aibă smartphone, ci doar un dispozitiv detectabil în modul wireless și setat cu un cod de identificare (ID) unic. Acesta poate fi un banal set de căști bluetooth, smartwatch, sau un autoturism cu sistem MediaNav configurat pentru accepta sincronizarea cu smartphone-ul (ex. pentru redare audio, sau funcția Android Auto). Nici măcar nu este nevoie ca telefonul recunoscut pentru conectarea la MediaNav să se afle în raza de acțiune, orice smartphone cu Android putând funcționa în rolul de detector, comunicând locația dispozitivului căutat în rețeaua Find My Device.

Find My Device

Find My Device va primi, de asemenea, și o funcție de coproprietate care va permite companiilor sau familiilor să localizeze un dispozitiv pierdut de un angajat sau de un membru al familiei. Partajarea unui dispozitiv se poate face printr-un cod QR sau un link generat de aplicație. Deoarece aplicația nu poate verifica cu adevărat dacă cel care inițiază căutarea este o persoană autorizată de compania respectivă, sau un membru al familiei, este esențial ca link-ul generat de Find My Device la momentul înrolării dispozitivului pe care dorești să îl faci accesibil la căutare să nu fie lăsat la îndemâna oricui.

Până acum, recuperarea unui smartphone cu Android rătăcit funcționa doar atât timp cât acesta rămânea în stare de funcționare și conectat la contul tău Google. În mod uzual, cineva care fură sau găsește un telefon Android și nu are intenția de a-l returna proprietarului de drept, se ocupă mai întâi de „formatarea” acestuia, operațiunea putând fi inițiată rapid folosind meniul de service accesat imediat după pornirea dispozitivului.

În viitor, orice dispozitiv cu Android va putea fi „recuperat” cu ajutorul Find My Device, cu sau fără voia proprietarului acestuia, doar pe baza identității digitale afișate pentru orice alt dispozitiv aflat în raza conexiunii Bluetooth sau WiFi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult