Sezonul 2 din Loki a stârnit o controversă cu AI din cauza posterului de promovare

Sezonul 2 din Loki a stârnit o controversă cu AI din cauza posterului de promovare

Al doilea sezon al Loki s-a lansat în mijlocul unei controverse acide cu AI. Un poster de promovare al serialului de pe Disney Plus a fost creat, cel puțin parțial, cu ajutorul inteligenței artificiale generative, susțin graficieni pe Twitter.

Artista grafică Katria Raden a atras atenția asupra imaginii pe Twitter / X săptămâna trecută. Potrivit ei, imaginea de fundal cu ceasul spiralat prezintă „cifre care se transformă în mâzgălituri fără sens, „semne evidente” că e vorba despre artă generate de AI.

Imaginea cu ceasul folosită în poster pare să fie preluată din biblioteca de imagini Shutterstock, nefiind etichetată ca fiind o creație generată de AI. Cu toate acestea, contribuabilul care a încărcat imaginea cu ceasul pe Shutterstock a mai pus conținut similar care pare a fi generat de AI.

Politica Shutterstock le interzice contribuitorilor să încarce conținut generat de AI, cu excepția cazului în care acesta este creat cu ajutorul softului AI Image Generator, care este antrenat cu biblioteca Shutterstock și care trebuie să aibă o clauză de renunțare prin care să se precizeze în mod explicit că a fost creat cu ajutorul inteligenței artificiale.

Artista care a stârnit toată controversa a ținut să sublinieze că licențierea fotografiilor și ilustrațiilor pe site-uri de biblioteci de imagini a reprezentat un mijloc de trai pentru mulți colegi artiști. Ea spune că înlocuirea acestor artiști cu imagini generate prin intermediul unei tehnologii construite pe baza exploatării în masă și a furtului de salarii nu este mai etică decât înlocuirea angajaților Disney.

Nu este clar dacă Disney a folosit inteligența artificială generativă și pentru alte elemente din posterul pentru sezonul 2 din Loki. Unii utilizatori au speculat că AI-ul ar fi putut fi folosit pentru a genera personajele miniaturale care îl înconjoară pe Loki ale personajului lui Tom Hiddleston, deoarece poziționarea lor pare ciudată.

Un utilizator și-a exprimat dezamăgirea și neîncrederea față de faptul că Marvel folosește din nou inteligența artificială pentru una dintre seriile sale, făcând referire la precedenta utilizare controversată a AI-ului în seria Secret Invasion.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News