SpaceX anunță un parteneriat cu Google pentru conexiuni Starlink direct la centrele de date

15.05.2021
SpaceX anunță un parteneriat cu Google pentru conexiuni Starlink direct la centrele de date

Starlink, rețeaua de internet prin satelit de la SpaceX, este în continuă expansiune, însă îmbunătățirea acesteia nu va fi dependentă exclusiv de lansarea mai multor sateliți care să îmbunătățească constelația. Compania începe să investească și în stații terestre, iar Google pare să fie unul dintre partenerii care vor ajuta la îmbunătățirea vitezelor de download și latențelor rețelei.

Rețeaua de internet Starlink va fi conectată direct la serverele Google

Parteneriatul dintre implică instalarea de stații terestre SpaceX în centrele de date Google, care vor comunica direct cu sateliții Starlink, pentru a îmbunătăți astfel transferul de date și pentru a reduce timpul necesar pentru a accesa aceste servere. Având în vedere că Google este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de hosting, acest lucru va accelera semnificativ conexiunile la internet oferite de SpaceX.

Deja o parte dintre clienții care au conexiuni Starlink se plâng că serviciile nu sunt atât de rapide pe cât se așteptau, însă chiar și așa, sunt mai rapide decât coenxiunile disponibile în zone rurale ale SUA, unde vitezele de 1,2 sau 5 Mbps sunt la ordinea zilei.

„Rețeaua privată Google Cloud de capacitate înaltă va oferi suport pentru serviciile de internet globale Starlink, aducând conectivitate imediată la cloud și internet către afaceri și clienți.”, spun reprezentanții SpaceX.

Momentan, serviciile Starlink sunt disponibile doar în SUA și alte câteva regiuni, însă SpaceX speră ca în timp să poată oferi servicii de internet în toată lumea. De altfel, țări precum Rusia deja au interzis cetățenilor să instaleze astfel de echipamente, întrucât rețeaua lui Elon Musk nu poate fi controlată la fel cum este cea oferită de operatorii telecom locali.

Este posibil să vedem reacții similare din partea altor țări care obișnuiesc să cenzureze internetul, precum China. În Europa însă, serviciile Starlink sunt așteptate în următorii câțiva ani, putând plasa o precomandă pentru echipamentele necesare chiar și din România.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult