Starlink se va lansa și în România. Cât costă să te abonezi la internetul prin satelit al lui Elon Musk

10.02.2021
Starlink se va lansa și în România. Cât costă să te abonezi la internetul prin satelit al lui Elon Musk

Serviciul de internet Starlink de la SpaceX abia a început de câteva luni testarea în SUA și a extins de curând testele în Canada și alte câteva regiuni. Atunci când va fi lansat oficial, acesta va oferi internet de mare viteză folosind constelația de sateliți pe care compania o tot construiește în ultimii câțiva ani. Ideea din spatele Starlink este să ofere internet în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali, fie că vorbim despre conexiuni pe fir sau prin antene telecom, iar compania tocmai a pornit o rundă de precomenzi pentru întreaga lume. Cu această ocazie am aflat și când se lansează serviciul în România.

Când se lansează Starlink în România

Dacă ești interesat să fii printre primii care testează Starlink în România, nu trebuie decât să mergi pe site-ul oficial Starlink, să introduci o adresă de e-mail, strada pe care locuiești și să completezi un formular de plată. Chiar și înainte să completezi datele cardului și să plătești o primă plată de 99 de dolari, site-ul de informează când va fi disponibil, cel puțin estimativ, serviciul în zona în care locuiești.

Am introdus Piața Unirii din București și am aflat că, în România, serviciul Starlink va fi disponibil începând cu anul 2022. Asta înseamnă că în următorii aproximativ doi ani, vom putea să folosim internetul prin intermediul sateliților lui Elon Musk la un preț de… 100 de dolari pe lună.

starlink romania

Desigur, o astfel de conexiune la internet poate părea cam scumpă pentru România, în special când luăm în considerare că există deja în orașele mari internet la viteză gigabit la numai 10 dolari pe lună. Asta fără alte costuri suplimentare.

Cât costă Starlink

Pentru Starlink, acești 100 de dolari pe care îi depui acum (și pe care îi poți primi înapoi atunci când te răzgândești) se duc spre plata echipamentului, care costă de fapt 500 de dolari. Restul de bani sunt plătiți atunci când serviciul devine disponibil. Și nici atunci nu va putea oricine să se aboneze. Acesta va fi doar în teste în 2022 în România.

Totuși, pentru cineva care nu are acces la internet de mare viteză altfel, și este dispus să plătească pentru asta, 100 de dolari într-o zonă de țară, sau în vârful muntelui, nu pare a fi o afacere tocmai proastă, mai ales când nu ești limitat la o adresă pentru a folosi conexiunea. Poți lua echipamentul după tine oriunde și nu ești limitat nici de semnalul de la stâlpii telecom.

Momentan, conexiunea la Starlink oferă o viteză de transfer de 150 Mbps pentru download și aproximativ 25 Mbps upload. În timp însă, conexiunea va fi îmbunătățită cu viteze de până la 1 Gbps, spun reprezentanții Starlink. Rămâne de văzut însă cât va costa un astfel de abonament și dacă vor exista și abonamente mai ieftine de 100 de dolari odată ce încep să fie acoperite mai multe zone din diverse regiuni. O conexiune de 100 de dolari în România este cu mult peste media abonamentelor de internet locale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult