SpaceX va oferi conectivitate Starlink direct pe dispozitive smartphone

14.03.2023
SpaceX va oferi conectivitate Starlink direct pe dispozitive smartphone

SpaceX promite o alternativă superioară la conectivitatea prin satelit obținută cu telefoane precum cele livrate de Apple sau Samsung, extinzând suportul pentru mesaje SMS în regim de urgență cu conectivitate Starlink la internet și apeluri de voce.

Jonathan Hofeller, vicepreședintele SpaceX confirmă începerea testelor serviciului Starlink satellite-to-cell, chiar de anul acesta. Veste apare după ce la finalul anului trecut CEO-ul Elon Musk a promis să extindă conectivitatea prin satelit a dispozitivelor smartphone cu acces nerestricționat la internet prin rețeaua de sateliți Starlink.

Tot la finalul anului trecut, SpaceX și operatorul american T-Mobile au anunțat ” Coverage Above and Beyond”, un serviciu care oferă abonaților acoperire 5G oriunde este nevoie, inclusiv în largul oceanului, convertind în relee 5G sateliții constelației Starlink.

Momentul ar putea fi mai important decât lansarea inițială a rețelei Starlink, însemnând că oricine deține un telefon compatibil 5G va putea obține acoperire de telefonie mobilă și acces la internet mobil, de oriunde în lume și fără perspectiva cenzurii, comandând o cartelă SIM a unuia dintre operatorii de telefonie parteneri companiei lui Elon Musk.

Totuși, noul serviciu pare că va fi asigurat doar cu sateliții Starlink de a doua generație, prevăzuți cu hardware „direct-to-cellular”. Deocamdată, anunțul vizează doar clienții T-Mobile de pe teritoriul SUA, promițând acestora conectivitate Starlink în orice locație din țară, atât timp cât au cer complet deschis deasupra capului. În practică, nu e nevoie de prea multă imaginație pentru a realiza că rețeaua Starlink are de fapt acoperire globală, aranjamente similare putând fi negociate și operatori telecom din alte regiuni ale lumii .Aparent, singura cerință hardware este ca telefonul 5G să suporte în mod nativ banda n41 de comunicații 5G (parte din spectrul 2.5GHz).

Noul serviciu asigurat de Starlink ar urma să vină ca o extensie a acoperirii rețelelor terestre de telefonie mobilă, permițând apeluri de voce, mesagerie și navigare web de bază la viteze maxime teoretice de până la 3,0 Mbps – 7,2 Mbps pentru upload și până la 4,4 Mbps – 18,3 Mbps download.

Serviciul promis de SpaceX ar urma să fie asigurat ajutorul a 2000 de sateliți de a doua generație, adăugând la constelația de 3500 sateliți de primă generație. Rețeaua Starlink Gen 2 ar urma să fie funcțională în preajma anului 2024.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult