Acum poți vizita Stația Spațială Internațională alegând turul virtual pus la dispoziție de Google

08.06.2020
Acum poți vizita Stația Spațială Internațională alegând turul virtual pus la dispoziție de Google

Deocamdată, singură opțiune pentru turism spațial disponibilă publicului larg, vizitele virtuale sunt deschise acum și pentru Stația Spațială Internațională, doritorii alegând experiența pusă la dispoziție de Google cu ajutorul tehnologiei Street View.

Acesta este doar una din numeroasele destinații interesante pe care le poți explora virtual pornind de pe site-ul Google Arts & Culture.

Realizat folosind o versiune compactă a camerei Street View, turul virtual oferă o perspectivă cu vizibilitate la 360° din interiorul Stației Spațiale internaționale, așa cum arată aceasta la mai bine de 20 ani de la darea în folosință.

Trecută prin numeroase extinderi și upgrade-uri, aceasta își arată în mod clar vârsta, multe suprafețe cum sunt cele ale pasajelor de trecere între modulele de „locuit” fiind îngălbenite de trecerea timpului. Însă aspectul care atrage poate cel mai mult atenția este senzația de înghesuiala de la interior, accentuată de faptul că fiecare suprafață este ticsită de cabluri și obiecte de tot felul.

Fiind un mediu de lucru aflat în imponderabilitate, conceptul de sus-jos este înlocuit cu un model de organizare tridimensional pe care astronauții îl străbat plutind „ca peștele în apă”, fără a fi incomodați de obiectele fixate de pereți. Fără podele, dar cu joncțiuni care fac trecerea spre module conectate în oricare direcție, labirintul aflat pe orbita Pământului pare intimidant la prima vedere, însă cu siguranță este străbătut fără nicio dificultate de astronauții aflați acolo timp de mai multe săptămâni și chiar luni de zile.

Mare cât un teren de fotbal

Aflată la o înălțime de 385 km deasupra Pământului, Stația Spațială Internațională a fost construită prin contribuția a 15 țări, inclusiv Rusia și poate găzdui echipaje de până la 10 astronauți. Spre deosebire de misiunile spațiale din trecut, toți rezidenții aflați la bordul ISS au acces permanent la internet, pot urmări programele TV preferate și pot comunica oricând cu familia și prietenii. Deși pare înghesuită, ISS se desfășoară pe o suprafață comparabilă unui teren de fotbal și în prezent este cel mai mare obiect construit de om în afara planetei noastre. Socotind toate modulele și panourile solare atașate, ISS ar avea o greutate de aproximativ 460 de tone, dacă s-ar afla la sol.

Funcționând ca un laborator de cercetare aflat pe orbită, ISS a găzduit de-a lungul timpului numeroase experimente din medicină și alte studii care beneficiază de pe urma condițiilor de microgravitație și expunere moderată la radiație cosmică.

Proiectată inițial pentru o durată de viață de 15 ani, Stația Spațială Internațională a fost între timp recertificată cu o extensie pentru 26 de ani, pe care NASA speră să o extindă la 30 de ani (până în anul 2028).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult