Spionul din buzunar: Favorite Places din iOS 7 va memora toate locurile în care ajungem

Spionul din buzunar: Favorite Places din iOS 7 va memora toate locurile în care ajungem

Sistemul de operare iOS 7 se îndreaptă încet către o formă completă, Apple lansând ieri versiunea Beta 5. Printre noile facilităţi şi cosmetizări de interfaţă, care au mai rezolvat o parte din plângerile celor care au testat versiunea iniţială, s-a strecurat însă şi o opţiune care-i va face să se încrunte pe cei care pun preţ de intimitate: lista locurilor des frecventate.

Apărută în cadrul versiunii Beta 5, Frequent Locations este o opţiune care este adânc îngropată în cadrul setărilor, aceasta putând fi găsită navigând prin Settings, Privacy, Location Services şi, în final, System Services. Folosind localizarea GPS sau A-GPS, acest modul software memorează toate locurile des frecventate, utilizatorul putând vizualiza locurile, numărul de vizite făcute şi chiar orele între care acesta şi-a petrecut timpul acolo.

Informaţiile nu au întotdeauna o precizie ridicată, însă acestea sunt suficiente de detaliate pentru a-i nemulţumi pe cei care ţin la intimitatea lor. Din fericire, opţiunea poate fi dezactivată, însă acesta va fi activată temporar fără voia utilizatorului orice de câte ori se va folosi opţiunea de localizare a telefonului sau tabletei cu ajutorul serviciului Find my iPhone.

Google Now, care este disponibil utilizatorilor platformei Android  de la versiunea 4.1 încoace, foloseşte aceleaşi tipuri de informaţii pentru a ghici locul de muncă, reşedinţa sau alte locuri importante pentru utilizator, oferindu-i diverse tipuri de informaţii, cum ar fi rutele de transport, starea traficului sau vremea. Putem presupune că Apple va integra opţiuni similare în asistentul software Siri.

Acest serviciu de localizare şi stocare a datelor private nu este o noutate pentru iOS, compania fiind nevoită să facă  faţă unui scandal acum doi ani, lucru care este valabil de altfel şi pentru platforma Android. De data aceasta ni se oferă însă o interfaţă colorată, mai multe detalii şi un buton pentru dezactivarea serviciului, lăsând la latitudinea utilizatorilor alegerea între intimitate şi servicii inteligente.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News