Apple spionează în secret utilizatorii iPhone şi iPad 3G

Apple monitorizează obiceiurile şi locaţiile vizitate de fiecare din utilizatorii tabletelor iPad 3G şi orice iPhone pe care este instalat iOS 4.0, sau una din versiunile mai noi ale acestui sistem de operare.

Un studiu de securitate desfăşurat de cercetători cu reputaţie în domeniu, a scos la iveală faptul că fiecare dispozitiv Apple din categoria celor enumerate mai sus menţine o bază de date în care în sunt înregistrate toate locaţiile vizitate de utilizatori, împreună cu data şi ora exactă la care au fost vizitate. Această arhivă este transferată către PC sau sistemul Mac al utilizatorului ori de câte ori este iniţiată operaţia de sincronizare cu dispozitivul Apple.

Cercetătorii au descoperit şi că datele stocate în această arhivă nu sunt securizate printr-un algoritm de criptare, ceea ce înseamnă că oricine obţine acest fişier poate crea un istoric detaliat cu toate locaţiile vizitate de posesorul dispozitivului în cauză. Poate fi stabilită locaţia exactă în care se afla posesorul într-o zi anume, istoricul acelei zile fiind urmărit apoi pas cu pas, precizia fiind la nivel de oră şi minut. Locaţiile cel mai des vizitate pot fi utilizate pentru a stabili un tipar cu destinaţiile preferate, în funcţie de zile şi orele la care obişnuim să le frecventăm.

Pentru a demonstra afirmaţiile făcute, cercetătorii au creat o aplicaţie software specială, prin care ilustrează abundenţa informaţiilor colectate şi modul în care pot fi utilizate de autorităţi, soţi geloşi sau oricine altcineva este interesat să spioneze pe cineva.

Fişierul în cauză se numeşte consolidated.db şi conţine informaţii cum ar fii coordonatele pentru latitudine şi longitudine, catalogate în funcţie de data şi ora la care au fost obţinute.

Nu este clar cine a promovat acest sistem de spionaj al utilizatorilor, dar cu siguranţă acesta a avut grijă să colecteze informaţii din orice sursă posibilă. Astfel, atunci când informaţiile nu pot fi furnizate de receptorul GPS, dispozitivele Apple cu conectivitate 3G calculează locaţia printr-un procedeu de triangulare a semnalului furnizat de releele reţelelor de telefonie mobilă, garantând astfel spionarea utilizatorilor la orice ora din zi, chiar şi atunci când aceştia se află în interiorul clădirilor. Singura cerinţă este prezenţa semnalului la o reţea compatibilă 3G pentru a stabili locaţia dispozitivului şi a posesorului acestuia.

Baza de date mai conţine şi o listă a hotspot-urilor wireless la care a fost conectat telefonul iPhone sau tableta iPad.

Singura soluţie pe care o au deocamdată utilizatorii este să aleagă opţiunea Encrypt iPhone Backup atunci când vor să-si sincronizeze dispozitivele prin aplicaţia iTunes.

În cazul multor dintre dispozitivele smartphone vizate, arhiva ar putea conţine informaţii ce detaliază comportamentul utilizatorilor pe o perioadă de aproape un an, monitorizarea începând practic de la momentul actualizării la sistemul iOS 4, lansat în iunie 2010.

Deocamdată Apple nu a luat o poziţie oficială în răspuns pentru scandalul creat, în care compania este acuzată de spionarea utilizatorilor. Cert este că sistemul integrat în dispozitivele Apple este o adevărată comoară pentru orice guvern, organizaţie sau corporaţie interesată să obţină informaţii despre obiceiurile utilizatorilor sau o persoană anume.

Absenţa unui mecanism de informare a utilizatorilor cu privire la natura informaţiilor colectate, sau posibilitatea dezactivării acestui sistem nu fac decât să arate o nepăsare totală pentru dreptul la intimitate al utilizatorilor şi până la urmă constituie un gest de rea voinţă din partea Apple.

Chiar dacă reţelele de telefonie mobilă au posibilitatea să înregistreze locaţia telefoanelor conectate la reţeaua proprie, informaţiile pot fi destăinuite numai către poliţie şi organizaţii recunoscute, pe baza unui ordin judecătoresc.

Un studiu de securitate similar a vizat şi dispozitivele cu sistem de operare Android, dar nu a fost găsit nici un mecanism de spionaj similar. Totuşi, în trecut nici Google nu a scăpat de critici, adresate sistemului Latitude, care permitea divulgarea locaţiei către anumite persoane din lista de contacte. Diferenţa este că în acest caz Google a oferit posibilitatea utilizatorilor să decidă dacă vor activeze această funcţionalitate sau nu.

Între timp oricine doreşte să studieze informaţiile stocate în fişierul consolidated.db, creat de telefonul propriu sau orice alt dispozitiv cu iOS 4, poate descărca de aici aplicaţia gratuită iPhone Tracker, creată pentru sistemul de operare Mac OS X.