Stația Spațială internațională a fost „răsturnată” pe orbită de un modul rusesc experimental

Autor: Aurelian Mihai 30.07.2021
Stația Spațială internațională a fost „răsturnată” pe orbită de un modul rusesc experimental

Probabil, unul din cele mai grave incidente întâlnite de la darea în folosință a ISS, activarea necontrolată a propulsoarelor prevăzute pe un modul rusesc experimental a schimbat orientarea pe orbită a stației spațiale desfășurate pe o suprafață mai mare decât a unui teren de fotbal.

Deși, echipele de la sol au sesizat problema și au corectat deviația apărută înainte ca traiectoria orbitală să amenințe siguranța echipajului, evenimentul este unul nemaiîntâlnit în istoria ISS.

Problemele au apărut din pricina unui modul rusesc nou adăugat la colecția ISS. Odată andocat, Nauka Multipurpose Logistics Module (MLM) trebuia să devină un nou laborator pus la dispoziția astronauților, doar că propulsoarele intenționate strict pentru navigare și poziționarea pre-andocare s-au activat în mod nesolicitat, forța exercitată scoțând din aliniament întregul complex de module care formează Stația Spațială internațională. Totuși, forța exercitată nu a fost suficientă pentru a modifica poziționarea pe orbită a ISS, singurele consecințe notabile fiind scoaterea din aliniament a panourilor solare folosite ca sursă de energie electrică.

Pentru corectarea orientării, echipa de la sol responsabilă cu administrarea parametrilor ISS nu a trebuit decât să activeze propulsoarele deja disponibile pe alte module ale Stației Spațiale.

În timp ce echipele de la sol încă evaluează consecințele perturbațiilor induse de modulul Rusesc scăpat de sub control, NASA a decis în mod preventiv amânarea misiunii de aprovizionare Boeing Starliner, programate pentru ziua de vineri