STUDIU: 14% dintre utilizatori folosesc o singură parolă pentru toate conturile online

25.04.2016
STUDIU: 14% dintre utilizatori folosesc o singură parolă pentru toate conturile online
Un utilizator din şapte (14%) foloseşte o singură parolă pentru toate conturile sale, în timp ce doar 38% creează câte o parolă complexă pentru fiecare cont, potrivit unui sondaj realizat de Kaspersky Lab. 
 
Utilizatorii care folosesc o singură parolă riscă să le fie compromise mai multe conturi simultan, în cazul unui furt de date.
 
Citeşte şi: Hackerii au furat 81 milioane de dolari de la o bancă care avea switch-uri de 10 dolari şi nu avea instalat un firewall
 
Ceea ce complică şi mai mult lucrurile este că, potrivit unui alt studiu Kasperky Lab, un utilizator din zece vine cu parole formate din mai puţin de opt caractere, în timp ce 12% nu încearcă să-şi facă parolele mai greu de ghicit folosind, de exemplu, majuscule, combinaţii de cifre şi litere, semne de punctuaţie sau alte trucuri similare. 
 
 
Mai mult, studiul a arătat că utilizatorii se pun în pericol, păstrându-şi parolele în locuri uşor accesibile şi nesecurizate. Peste jumătate (57%) dintre respondenţi au recunoscut că îşi păstrează parolele pe o bucată de hârtie, în telefon, în documente din computer sau le au salvate în browser. Iar în momentul în care browser-ul se oferă să le salveze parolele, o treime (36%) dintre respondenţi sunt gata să accepte, lăsându-se, astfel, pe mâinile infractorilor cibernetici sau ale persoanelor rău intenţionate care ar putea să preia controlul asupra dispozitivului lor. 
 
Această atitudine poate fi explicată prin faptul că mulţi utilizatori sunt convinşi că nu au informaţii confidenţiale în computere. Asta cred 27% dintre respondenţi, fără să-şi dea seama că parolele lor şi datele de autentificare sunt, în sine, o ţintă preferată a infractorilor cibernetici. De asemenea, un procent de 25% dintre utilizatorii chestionaţi au avut contul atacat în ultimul an.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video