Studiu: cei mai mulţi utilizatori BitTorrent sunt monitorizaţi

Studiu: cei mai mulţi utilizatori BitTorrent sunt monitorizaţi

Un studiu desfăşurat de Universitatea din Birmingham a arătat că majoritatea celor care obişnuiesc să descarce conţinut piratat apelând serviciile reţelelor de tip BitTorrent sunt luaţi în evidenţă şi monitorizaţi de un număr de agenţii, printre care şi grupuri care se ocupă cu protecţia drepturilor de autor.

Din informaţiile colectate de-a lungul unei perioade de 3 ani reiese că majoritatea celor care descarcă materiale piratate foarte populare, cum sunt filmele de cinema abia apărute, sunt luaţi vizor de aceste agenţii chiar şi după numai 3 ore de activitate în cadrul reţelei de filesharing. Descărcarea oricărui torrent din top 100, cum ar fi noul film The Dark Knight Rises, este observată rapid de agenţiile de monitorizare iar adresa IP a utilizatorului trecută într-o bază de date ce poate servi mai târziu pentru probarea acuzaţiilor în faţa unui tribunal. Totuşi, sistemul nu face distincţia între utilizatori BitTorrent ocazionali şi cei foarte activi, care descarcă în mod regulat conţinut piratat.

Descărcare celui mai nou film de pe torrenţi poate fi o activitate riscantă

Cercetătorii au descoperit că în prezent activează aproximativ 10 firme de monitorizare, dar numai o mică parte dintre acestea sunt grupuri de copywright. În timp ce o parte au fost identificate ca fiind companii de securitate şi laboratoare de cercetare, 6 dintre acestea îşi desfăşoară activitatea din spatele unor firme de hosting independente şi nu au putut fi identificate cu exactitate.

Potrivit directorului acestui studiu, Dr. Tom Chothia, multe dintre firme aleg să păstreze pur şi simplu datele colectate, în speranţa că se vor dovedii valoroase în viitor. Totuşi, în ciuda activităţilor intense de monitorizare, cercetătorii sunt de părere că informaţiile colectate pot cel mult să constituie dovadă pentru folosirea reţelei de file-sharing, fără a da detalii cu privire la fişierele descărcate şi distribuite mai departe de utilizatori. În aceste condiţii, acuzarea în instanţă a utilizatorilor supuşi procesului de monitorizare ar fi dificilă, fiind nevoie de mai multe dovezi concrete pentru probarea acuzaţiilor de piraterie online.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult