Studiu: dispozitivele smartwatch şi alte gadgeturi de purtat nu vor mai fi la modă pentru mult timp

23.05.2014
Studiu: dispozitivele smartwatch şi alte gadgeturi de purtat nu vor mai fi la modă pentru mult timp

Potrivit unui studiu NPD DisplaySearch, dispozitivele inteligente de purtat nu au în faţă un viitor prea strălucit, inundarea pieţei cu gadgeturi ieftine şi nu neapărat reuşite lansate de producători no-name riscând să taie avântul marilor jucători din piaţă.

Sony Smartwatch 2

La fel cum s-a întâmplat şi cu piaţa PC-urilor şi a dispozitivelor mobile, interesul crescut faţă de nou apăruta nişă a dispozitivelor de purtat va duce în scurt timp la saturarea pieţei cu produse ieftine, venite de la  producători mai puţin cunoscuţi din ţările asiatice. Efectul eroziunii preţurilor ar putea dura câţiva ani, până când aceste gagdeturi vor începe să fie percepute mai puţin ca accesorii de modă şi mai mult ca dispozitive utile la ceva anume. Nevoia pentru smartwach-uri din ce în ce mai complexe va determina în cele din urmă consolidarea industriei şi aducerea preţurilor la valori mai mari, dar corecte pentru facilităţile oferite.

Potrivit lui Paul Gray, director la NPD DisplaySearch, dinamica pieţei dispozitivelor de purtat va avea un parcurs similar pieţei smartphone, cea a televizoarelor LCD, DVD şi alte sectoare unde sunt comercializate dispozitive electronice de consum. Potrivit estimărilor companiei, livrările în categoria dispozitivelor de purtat vor ajunge în acest an la 48 milioane unităţi, urmând ca până în anul 2015 să fie livrate 91 milioane unităţi anual.

Samsung Galaxy Gear 2

Lăsând la o parte posibila încetinire pe termen scurt, cauzată de pierderea entuziasmului iniţial stârnit în jurul unei categorii de produse nou apărute, piaţa dispozitivelor de purtat va relua creşterea pe măsură ce utilizatorii încep să aprecieze aceste gadgeturi pentru utilitatea lor practică. Spre exemplu, vom avea dispozitive folosite ca accesorii de fitness sau în scop medical, iar cele gândite pentru a complementa telefonul mobil sau tableta vor avea servicii asociate care să fidelizeze utilizatorii faţă de produsul în sine, cât şi brandul producătorului respectiv.

Potrivit unor posibile scenarii, China va domina în următorii ani piaţa dispozitivelor de purtat, presupunând că acestea rămân în continuare în vogă ca şi accesorii de modă. În schimb, dacă moda smartwatch-urilor şi accesorii de fintess trece repede, vânzările ar putea fi întreţinute în America de Nord şi Europa oferind utilizatorilor pachete mai convingătoare de servicii care să justifice folosirea produsului respectiv.

Potrivit NPD, în categoria dispozitivelor de purtat intră smartwatch-urile, accesoriile de monitorizare a activităţilor (ex. Gear Fit) şi accesoriile de purtat pe cap cum sunt ochelarii Google Glass.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult