Tehnologie – Modelul Mozilla: Cum să câştigi zeci de milioane de USD din software gratuit

31.07.2007
Tehnologie - Modelul Mozilla: Cum să câştigi zeci de milioane de USD din software gratuit
Ionut Popa, despre Firefox

Orlando Nicoară, director general Media Pro Interactiv estimează că actualmente aproximativ 20% din totalul utilizatorilor de Internet din România folosesc Firefox.

Ionuţ Popa, om de-al Internetului şi editor web go4it.ro, utilizator consecvent al Firefox, ne-a răspuns la câteva întrebări:
– Cum arată românii utilizatori de Firefox? Există ceva statistici în acest sens (în funcţie de vârstă, venituri, educaţie etc.)?
– Nu cred că există date de vârstă, studii sau venit. Ce pot eu să spun este că Firefox este folosit de cei cu experienţă în navigat pe Internet, care îşi doresc ceva în plus, care ştiu să îşi instaleze extensii de Firefox şi le folosesc curent. Utilizatorii nepricepuţi şi ocazionali de Internet nu folosesc Firefox.

– Pe scurt, dacă eşti utilizator Firefox, ce te încălzeşte şi ce nu la acest browser?
– Îmi plac extensiile (astea sunt crema; fără ele Firefox ar fi un Internet Explorer care mănâncă ceva mai mult RAM). Ai extensii extrem de utile pentru Gmail, de salvare a sesiunilor, navigare cu tab-uri, pentru site-urile de socializare. Apreciez faptul că Firefox este disponibil pe toate sistemele de operare. Ce nu-mi place? Consumă mult din RAM (când deschizi multe tab-uri) şi trebuie repornit din când în când din cauza unor probleme legate de modul de administrare a memoriei computerului. Uneori se blochează. Nu este extrem de rapid la încărcarea paginilor.

– Ce părere ai despre celelalte browsere populare (Internet Explorer, Opera, Safari)?
– Internet Explorer are orice calculator cu Windows. Este browser-ul implicit indiferent ce faci. Anumite programe deschid paginile web exclusiv cu IE, indiferent dacă ţi-ai instalat Firefox şi l-ai setat ca browser de bază. Opera are inclus modul de download performant, este destul de isteţ, dar nu e susţinut de o comunitate foarte mare. Safari – din teste pare cel mai rapid, dar are o problemă cu afişarea textului, deocamdată nu are extensii şi este încă în varianta de testare pe Windows; nu ştiu cum se comportă versiunea pentru Mac OS X.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News