Telefoanele cu Android pot fi folosite acum şi ca dispozitive de autentificare pe iOS

13.06.2019
Telefoanele cu Android pot fi folosite acum şi ca dispozitive de autentificare pe iOS

În luna aprilie, Google anunţa extinderea sistemului de autentificare în doi paşi la dispozitive fizice, utilizatorii putând folosi alte telefoane cu Android în rolul de cheie hardware pentru autorizarea accesului în conturi pentru serviciile oferite de Google. Opţiunea elimina nevoia pentru folosirea unui dongle separat, special achiziţionat pentru acest scop.

De acum, telefoanele Android vor putea fi folosite şi pentru autentificare pe dispozitive iOS.

Deosebit de folositor pentru evitarea breşelor de securitate, sistemul de autentificare în doi paşi (2FA) dublează parola setată de utilizator cu o confirmare suplimentară a identităţii, făcută de pe un dispozitiv de încredere aflat în posesia proprietarului contului respectiv. În acest fel, furtul parolei de utilizator devine inutil, dacă eventualul atacator nu obţine şi acces asupra dispozitivului înrolat în sistemul 2FA.

În funcţie de nivelul de securitate dorit, autentificare în doi paşi poate consta în introducerea unui cod suplimentar primit pe un alt dispozitiv pe care îl deţii fizic, sau simpla confirmare a unui dialog Yes/No.

În mod evident, este mult mai puţin probabil să uităm acasă sau să pierdem telefonul înrolat pentru autentificare 2FA, decât un dispozitiv creat special pentru acest rol.

Sistemul de autentificare în doi paşi este implementat cu ajutorul aplicaţiei Google Smart Lock, funcţionând pe orice telefoane echipate cel puţin cu versiunea Android 7 şi un cont Google deja setat. Cheia de securitate trebuie adăugată din meniul Settings al contului Google, la secţiunea 2SV.

Pentru ca autentificarea pe iOS să funcţioneze este necesară pornirea suportului bluetooth pe ambele dispozitive. Autentificarea în contul Google se face cu ajutorul aplicaţiei Google Smart Lock, confirmând mesajul de notificare primit pe dispozitivul cu Android.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult