Un operator de telefonie mobilă deținut de Vodafone propune înlocuirea SIM-urilor a 2.5 milioane de utilizatori

06.01.2021
Un operator de telefonie mobilă deținut de Vodafone propune înlocuirea SIM-urilor a 2.5 milioane de utilizatori
foto: Ho Mobile, Damiano Baschiera

Ho Mobile, un operator de telefonie mobilă italian controlat de Vodafone, a confirmat în cursul zilei de luni un atac informatic în care au fost sustrase datele personale a 2.5 milioane de utilizatori.

Fără altă soluție pentru îndreptarea situației, operatorul transferă problema celor 2.5 milioane de clienți afectați, propunând acestora înlocuirea gratuită a SIM-ului. Însă operațiunea presupune schimbarea numărului de telefon și ridică alte complicații cu transferul agendei de contacte și regăsirea colegilor de serviciu sau prieteni care la rândul lor și-au schimbat numărul de telefon.

Vestea producerii unei imense breșe de securitate a circulat încă din data de 28 decembrie, când un specialist în securitate a descoperit baza de date a operatorului Ho Mobile scoasă la vânzare pe un forum dark web.

foto: Bank Security

Urmând reacției inițiale de negare incidentului, operatorul de telefonie a confirmat situația apărută într-un mesaj postat pe site-ul oficial, dar și prin mesaje SMS trimise tuturor clienților afectați.

Având în vedere faptul că în breșa de securitate produsă au fost divulgate numele complete ale clienților Ho Mobile, complet cu numere de securitate socială, adrese e-mail, date și locuri de naștere, naționalitate și adrese de domiciliu, soluția propusă pentru schimbarea gratuită a SIM-ului și numărul de telefon ar putea să ofere doar un fals sentiment de siguranță celor direct afectați. Totuși, vor fi evitate posibile fraude comise cu ajutorul numărului de telefon.

Compania de telefonie mobilă neagă însă că ar fi fost sustrase și date financiare sau detalii despre apeluri, confirmând doar că hackerii au obținut detalii legate de cartelele SIM ale clienților.

Deoarece detaliile clienților ar putea fi abuzate pentru a solicita schimbarea cartelei SIM în numele acestira, operatorul de telefonie precizează că va solicita prezența fizică în magazine pentru reconfirmarea identității.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult