TikTok ar putea investi 500 milioane de dolari în dezvoltarea unui centru de date european

09.08.2020
TikTok ar putea investi 500 milioane de dolari în dezvoltarea unui centru de date european

Dorind să scape de suspiciunile cum ar trimite agențiilor de informații chineze toate datele colectate despre utilizatori, ByteDance, proprietarul rețelei de socializare TikTok, ia în considerare relocarea operațiunilor care au legătură cu utilizatorii europeni într-un centru de date găzduit pe teritoriul Uniunii Europene.

Încă la stadiul de zvon, investiția cu o valoare estimată la 500 milioane dolari ar urma să aibă ca destinație Irlanda, noul centru de date urmând să administreze conturile de TikTok asociate cetățenilor europeni. În prezent, TikTok folosește servere din Statele Unite, o copie „de siguranță” fiind păstrată și în Singapore.

Însă principala nemulțumire exprimată de Statele Unite, India și alte națiuni la adresa TikTok nu este legată de locația fizică unde se află centrele de date, ci de lipsa de transparență a companiei privind cantitatea de informații colectate și modul în care acestea sunt administrate. Un prim suspect este chiar aplicația TikTok pentru mobil, analize independente scoțând la iveală tehnici sofisticate prin care dezvoltatorii aplicației au încercat să ascundă multe dintre funcțiile acesteia, în efect, atrăgând și mai multe suspiciuni.

Centrul de date european, măsură disperată pentru a bloca interzicerea TikTok?

Anunțul înființării unui centru de date european a apărut chiar în timp ce Statele Unite pregătesc declararea aplicației TikTok drept risc la securitatea națională a țării și interzicerea rețelei de socializare pe teritoriul american.

La fel ca majoritatea rețelelor de socializare, TikTok colectează o largă varietate de informații despre utilizatorii săi:

  • adrese email, numere de telefon, vârstă, nume de utilizator și parola folosită
  • lista de contacte și conexiunile cu persoane din alte rețele de socializare
  • adresa IP, locația fizică și deplasările făcute în orice moment al zilei pe baza coordonatelor GPS
  • identitatea dispozitivelor folosite, complet cu lista aplicațiilor instalate
  • toate comentariile, pozele și clipurile video postate pe contul de utilizator
  • istoricul de navigare detaliat în cadrul aplicației de mobil, cât și din browserul web (obținut cu ajutorul fișierelor cookie, plug-in-uri plasate pe diverse website-uri, sau prin alte metode)
  • istoricul cumpărăturilor și plățile făcute de-a lungul timpului
  • modul specific de folosire a interfeței touch
  • alte date centralizate prin intermediul unor servicii conexe, sau din surse public disponibile

Toate aceste informați pot fi folosite pentru a-ți livra reclame personalizate, vinde diverse servicii potrivite nevoilor tale, sau optimiza conținutul afișat pe platforma de socializare. Dar mai ales în cazul rețelei TikTok, vocile critice spun că datele colectate ajung și sub lupa Partidului Comunist Chinez, puterea de la Beijing rezervându-și pin intermediul legilor privind securitatea națională acces discreționar la orice date gestionate de companiile prezente în China.

Pe de altă parte, investiția ar putea adăuga la valoarea companiei în negocierile de vânzare către Microsoft, anunțate public chiar de către președintele Trump. Până la urmă, dacă vânzarea activelor ByteDance este ca și inevitabilă sub presiunea interzicerii TikTok din principalele piețe internaționale,

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult