TikTok va avea o versiune nepersonalizată a feed-ului ”For You”, adaptat legislației Europene

04.08.2023
TikTok va avea o versiune nepersonalizată a feed-ului ”For You”, adaptat legislației Europene
Foto: Profimedia Images

Obligat să respecte pachetul de reguli DSA (Digital Services Act), creat anul trecul și aplicabil pentru toate țările membre UE, TikTok va pune la dispoziția utilizatorilor o versiune nepersonalizată a feed-ului ”For You”, care nu folosește datele colectate despre utilizatori pentru a livra conținut personalizat.

Comutând la această versiune a feed-ului TikTok, selecția de clipuri propuse spre vizionare va fi una generică, optimizată pe criterii precum locația geografică în care te afli și „presărată” cu postările vedetelor TikTok pe care le urmărești.

Aplicabilă și platformelor de social media, de cumpărături și motoare de căutare administrate de companii din afara UE, legislația DSA are drept scop descurajarea practicilor discriminatorii, propagarea incitării la ură și alte forme de conținut ilegal în mediul online, dar și folosirea reclamelor personalizate, obținute prin colectarea exagerată de informații despre publicul țintă.

Mai ales în cazul TikTok, este vizată predispoziția algoritmilor automați de a maximiza prin orice mijloace afișările și timpul petrecut în aplicație. Spre exemplu, livrând utilizatorilor cu gânduri suicidare clipuri doar cu această temă, sau atrăgând copii în „provocări” virale ce le pun viața în pericol.

Ce-i drept, înlocuirea feed-ului algoritmic folosit până acum de rețeaua TikTok cu o versiune generică optimizată pe criterii geografice ar putea rezolva problemele descrise mai sus. În practică, administratorul ByteDance ar putea avea mari probleme în ce privește captivarea utilizatorilor cu filmulețe care să le întrețină „dependența”, TikTok devenind pur și simplu plictisitor.

Totuși, legislația DSA nu pare să oblige selectarea implicită a noului feed TikTok, opțiunea venind mai degrabă ca o sugestie afișată la prima accesare a aplicației, care odată ignorată va fi cu greu redescoperită în meniul Settings.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult