TSMC, principalul furnizor de microprocesoare al lumii, se alătură minerilor de criptomonede

07.05.2021
TSMC, principalul furnizor de microprocesoare al lumii, se alătură minerilor de criptomonede

Dispozitivele ASIC miner pot fi unelte incredibil de puternice pentru generarea de criptomonde, aducând profituri uriașe „minerilor”, mai ales cu ajutorul TSMC.

Deținător al celor mai avansate metode de fabricație disponibile la nivelul industriei, precum și capacități de producție în măsură să acopere nevoile unui număr impresionant de clienți, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) se află într-o poziție privilegiată, contractele negociate putând face și desface întregi industrii.

De departe, penuria de semiconductoare își face cel mai mult simțită prezența în industria auto, producătorii de autoturisme contabilizând deja pierderi de miliarde dolari prin comenzi nelivrate. Adăugând la „umilința” resimțită, mulți producători se văd nevoiți să limiteze inclusiv dotările opționale configurabile pentru autoturismele nou comandate, cumpărătorii fiind nevoiți să se resemneze cu un nivel de echipare care exclude dotări ultra-sofisticate precum funcția de condus autonom, dacă vor să primească mașina comandată într-un interval rezonabil de timp.

Aflat într-o poziție cheie pentru remedierea actualei penurii de semiconductoare, gigantul TSMC alege însă cel mai nefericit parcurs cu putință, dând curs solicitărilor primite din partea clienților implicați în industria de criptomonede. Astfel, TSMC va redirecționa o parte din capacitatea disponibilă pentru fabricarea de microprocesoare folosind procesul de fabricație pe 5m către Bitmain Technologies, principalul furnizor de dizpositive ASIC Miner pentru generarea monedei Bitcoin.

TSMC bitmain
foto: bitmain

Potrivit estimărilor, TSMC va începe să livreze chip-uri ASIC începând cu trimestrul Q3-2021, volumul comenzilor primite nefiind dezvăluit. Aparent, livrările de microprocesoare către Bitmain vor crește substanțial începând cu trimestrul Q1-2022.

Chiar și fără TSMC, modelul de top Bitmain Antminer S19j generează monede Bictoin la viteza de 90 Th/s (90,000,000 MH/s), surclasând cu multe ordine de magnitudine chiar și cele mai puternice configurații nededicate, bazate pe acceleratoare grafice. Totul vine însă cu un preț, un exemplar Antminer S19j costând cel puțin 5000 de dolari. De asemenea, consumul de electricitate enunțat la 3100W nu este chiar neglijabil, adăugând la costurile operaționale. Spre comparație, dacă folosești un PC echipat cu accelerator NVIDIA GeForce RTX 3060, viteza de generare a monedei Bitcoin este de numai 60 MH/s.

În funcție de volumul comenzilor și prețul plătit de companiile implicate în generarea de criptomonede, este posibil ca actuala penurie de semiconductoare să se prelungească și anul viitor, asta, dacă nu cumva evoluția cotațiilor Bitcoin va fi temperată de evenimente „neprevăzute”.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult