Twitter revine la afișarea postărilor în ordine cronologică, după ce noul algoritm a atras critici aprinse

15.03.2022
Twitter revine la afișarea postărilor în ordine cronologică, după ce noul algoritm a atras critici aprinse

Potrivit anunțului făcut în urmă cu doar o săptămână, postările distribuite pe timeline-ul Twitter urmau să fie afișate în funcție de prioritatea stabilită de algoritmii platformei. Rezultatul era acela că postările cele mai recente erau ascunse, feed-ul de conținut începând să semene tot mai mult cu cel al rețelei Facebook, algoritmi opaci stabilind când și ce informații pot vedea utilizatorii platformei.

Clasificat drept experiment, decizia ca Twitter să folosească implicit sugestiile algoritmice, în loc să afișeze direct cele mai recente tweet-uri, pare că a avut drept scop un mai bun control asupra dezinformărilor, asigurând că tweet-urile noi devin vizibile pentru majoritatea utilizatorilor și primesc șanse reale de viralizare doar după ce filtrele automate ale platformei au avut timp să-și facă treaba.

În formula propusă Twitter afișa două tab-uri în partea de sus a aplicației, atât pentru cronologia principală, cât și pentru cele mai recente Tweet-uri. Astfel, utilizatorii care doreau acces instant la noutățile trebuind doar să comute la tab-ul cu postări recente, în timp ce restul utilizatorilor primeau versiunea „optimizată” a timeline-ului Twitter.

Doar că, în contextul foarte tensionat al războiului din Ucraina, acest mod de afișare a postărilor putea fi interpretat ca și o formă de manipulare a surselor de informare, prin afișarea de postări favorizate de algoritmii platformei.

Asigurând utilizatorii că la mijloc nu se află interese obscure, administratorii Twitter au anunțat oficial respingerea experimentului, timeline-ul afișat în aplicațiile de Android și iOS fiind restabilit la modul de afișare cronologic. Totodată, al doilea tab cu mod alternativ de afișare este retras din interfața aplicației.

Luată foarte rapid, decizia abandonării planurilor pentru organizare algoritmică a postărilor vine doar să confirme ceea ce fanii platformei știau deja, anume că rețeaua Twitter și-a clădit reputația ca și sursă de informare unde noutățile circulă practic instantaneu, ideală pentru a urmări evenimentele aflate în desfășurare. Astfel, orice modificare care perturbă circulația liberă a informației este inevitabil respinsă de veteranii platformei, care au solicitat în mod vehement și obținut răspunsul dorit din partea administratorilor Twitter.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult