Ucraina a votat în regim de urgență legalizarea criptomonedelor

17.03.2022
Ucraina a votat în regim de urgență legalizarea criptomonedelor

După El Salvador, Ucraina este a doua țară din lume care votează legalizarea criptomonedelor, legea semnată de președintele Volodymyr Zelenskyy înlesnind accesarea donațiilor primite din toate colțurile lumii, pentru susținerea luptei împotriva invaziei rusești.

Doar din informațiile făcute publice, aflăm că Ucraina ar fi primit în ultimele trei săptămâni cel puțin 100 milioane de dolari, reprezentând donații în criptomonede făcute de persoane și entități care doresc să susțină apărarea țării și efortul umanitar. Însă pentru ca aceste sume să poată fi accesate era nevoie ca mijlocul de plată folosit să primească un statut clar definit, reglementând modul în care activele digitale precum criptomonedele pot fi deținute și schimbate pentru monede FIAT. Totodată, au fost stabilite cerințele pentru înregistrarea exchange-urilor de criptomonede și a furnizorilor de servicii bazate pe acestea.

Astfel, piața de crypto va fi guvernată de Comisia Națională pentru Valori Mobiliare și Piața de Valori a Ucrainei. Bursele vor putea funcționa legal, iar băncile vor deschide conturi pentru ele, a precizat Ministerul Transformării Digitale într-un mesaj distribuit pe Twitter.

Proiectul de lege a trecut de parlament pe 17 februarie, după ce Zelensky a respins o versiune anterioară aprobată în septembrie 2021. Ministerul Finanțelor lucrează la modificări la codurile fiscale și civile ale țării pentru a lansa pe deplin piața de active virtuale, se arată în comunicatul oficial.

Totuși, este greu de crezut că Ucraina va urma modelul El Salvador, acceptând criptomonedele ca și o a doua monedă oficială. În timp ce pentru țara sud-americană legalizarea criptomonedelor a venit din necesitate, în contextul în care mai mult de 20% din venituri provin din plăți Bitcoin făcute de cetățeni care muncesc peste hotare, decizia Ucrainei pentru legarea criptomonedelor este motivată mai degrabă de o nevoie urgentă, decât convingere reală.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult