Ucraina folosește recunoaștere facială pentru a da de urma familiilor soldaților ruși uciși în conflict

18.04.2022
Ucraina folosește recunoaștere facială pentru a da de urma familiilor soldaților ruși uciși în conflict

Cu ajutorul tehnologiei moderne, războiul purtat între Ucraina și Rusia a căpătat o latură psihologică greu de anticipat în urmă cu doar câțiva ani, mamele și soțiilor soldaților ruși trimiși pe front aflând pe calea unor apeluri telefonice anonime despre realitatea războiului.

Oficial, strategia este justificată ca o măsură necesară pentru aducerea populației ruse în contact cu realitatea războiului, în ideea că cenzura cvasi-totală instituită de puterea de la Kremlin a privat familiile soldaților trimiși ca și „carne de tun” pe frontul din Ucraina chiar și de  cele mai elementare informații despre situația și activitățile întreprinse de membrii familiei. Astfel, este ușor de anticipat cât de dur poate lovi un apel telefonic primit de pe un număr necunoscut, informând soția sau mama soldatului respectiv despre decesul acestuia, luptând pentru o cauză aiuritor lămurită doar prin intermediul televiziunilor de propagandă.

Subiect de controverse aprinse, folosirea tehnologiilor de recunoaștere facială furnizate do compania americană Clearview AI ar putea deveni echivalentul secolului XXI pentru arma nucleară, în ideea că niciun guvern sau soldat individual nu-și mai poate ascunde acțiunile în spatele unui zid al anonimității, în ideea că orice grozăvii și crime de război pot fi trecute pur și simplu pe „numele” conducătorului politic de la care a pornit totul.

În secolul XXI, soldații ruși care ucid fără discriminare și comit violuri într-o țară străină pot fi înregistrați pe camere de supraveghere, sau pe telefoanelor celor rămași supraviețuitori. Sunt documentați atunci când trimit „prada” de război la oficiul poștal, sau urmăriți în propria locuință, atunci când încearcă să folosească electronicele furate din locuințele prădate.

În mod inevitabil, conflictul dintre tehnologia modernă și metodele din secolul trecut prin care este purtat războiul din Uraina ae ridicat o situație care pune în balanță barbarismul primitiv, cu care soldații ruși au înțeles să-și ducă la îndeplinire jurământul față de propria patrie, cu nevoia de a trasa o limită între acțiunea justă de informare a unei populați supuse cenzurii și trauma foarte ușor de comparat cu un act de răzbunare, în care reprezentanții autorităților ucrainene informează sec, apoi confirmă cu poze explicite, uciderea în condiții de cele mai multe ori îngrozitoare a unui membru apropiat al familiei.

Problema este că, având în vedere modul de comunicare ales, mulți dintre membrii familiilor din Rusia ar putea interpreta gestul autorităților ucrainene ca pe un act de răzbunare, menit să asigure că orice eveniment în care soldați ruși sunt uciși pe front este reflectat de suferință cât mai mare, resimțită de membrii familiei. În lipsa unor canale de informare care să prezinte evenimentele la întreaga lor amploare, este ușor de anticipat cum gestul ucrainenilor poate fi manipulat și reinterpretat, zugrăvind rezistența ucraineană ca un act de cruzime la adresa „eliberatorilor” trimiși de Rusia.

Directorul executiv al Clearview AI, Hoan Ton-That, a declarat pentru The Washington Post că peste 340 de oficiali din cinci agenții guvernamentale ucrainene pot folosi acum instrumentul său pentru a efectua căutări de recunoaștere facială oricând doresc, gratuit.

Angajații Clearview organizează acum apeluri de instruire săptămânale, cu noi oficiali de poliție și militari care doresc să obțină acces la tehnologiile atât de ușor aplicabile în războiul informațional.

Adăugând la controversele folosirii acestei tehnologii, apar informații cum că nu toate scanările faciale sunt desfășurate ca la carte. Mai ales în cazul soldaților foarte mutilați, potrivirile realizate de algoritmii AI ar putea să dea și rateuri, cu consecințe îngrozitoare pentru familiile informate în mod eronat despre pierderea unui membru al familiei.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult