Un fals startup de criptomonede a atras 60 milioane dolari folosind statuia zeului egiptean al morții

02.11.2021
Un fals startup de criptomonede a atras 60 milioane dolari folosind statuia zeului egiptean al morții

Un proiect de criptomonede a atras 60 milioane de dolari finanțare în monede Ethereum, folosind imaginea statuii zeului egiptean al morții. Fondurile au fost integral canalizate într-o schemă de tip phishing, lăsând fără bani toți investitorii prinși în capcană.

Profitând de exuberanța investitorilor în proiecte bazate pe criptomonede, autorii unui startup fictiv numit AnubisDAO au pus la cale o strângere de fonduri ce a atras nu mai puțin de 60 milioane dolari, sub formă de contribuții în moneda Ethereum, doar pentru ca fondurile atrase să dispară fără urmă la finalul campaniei.

Concret, AnubisDAO era promovat ca și o actualizare tehnologică adusă unei criptomonede deja cunoscută, numită OlympusDAO. De ajutor a fost și faptul că activul cu nume similar este din categoria ”stable coins”, cu valoare echivalentă păstrată în viisteri companiei care îl administrează.

Însă AnubisDAO nu avea nicio legătură cu OlympusDAO, potrivirea insinuată fiind bazată doar pe rezonanța denumirilor DAO și Anubis, alese special pentru induce un fals sentiment de siguranță în rândul investitorilor amatori. Aparent, nici absența unui website dedicat, sau prezență solidă în mediul online nu a stârnit prea multe îngrijorări în rândul investitorilor momiți cu promisiunea unei campanii de discount întinsă pe 24 de ore, în care aceștia urmau să cumpere AnubisDAO la preț redus. În mod remarcabil, autorii operațiunii au retras lichiditatea care permitea investitorilor creduli să vândă și cumpere criptomoneda fictivă abia la 20 de ore după startul „campaniei”, reușind să convertească milioane de dolari în alte criptomonede recunoscute.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult