Un hacker ar fi oprit internetul din Coreea de Nord, pentru a se răzbuna

04.02.2022
Un hacker ar fi oprit internetul din Coreea de Nord, pentru a se răzbuna
Foto: Shutterstock

Dezamăgit că autoritățile nu depun mai multe eforturi pentru a opri atacurile hackerilor din Coreea de Nord asupra experților în securitate din SUA, un bărbat a hotărât să își facă dreptate singur.

Potrivit Wired, un hacker independent, cunoscut în comunitate ca P4x, a oprit internetul din statul comunist. Cei care supraveghează Coreea de Nord au crezut că problemele mari de conectivitate cu care s-a confruntat recent țara au avut legătură cu lansările recente de rachete balistice anunțate de Phenian. Mai precis, hackeri sponsorizați de stat ar fi încercat să oprească testele.

Atacul nu este opera US Cyber Command, ci a unui bărbat american îmbrăcat în tricou, pantaloni de pijamale și papuci, potrivit sursei citate. P4x, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost, în urmă cu un an, victima hackerilor regimului lui Kim Jong-un, care doreau să îi fure uneltele cu care lucrează și să sustragă informații despre vulnerabilități software descoperite de el.

Potrivit lui, atacul nu a fost unul reușit. Chiar și așa, bărbatul a hotărât să se răzbune, supărat că autoritățile nu fac eforturi vizibile pentru a-i proteja pe hackerii etici. „A părut lucrul care trebuia făcut. Dacă nu văd că avem colți vor veni în continuare”, a declarat expertul american.

Coreea de Nord are un „internet” propriu

P4x susține că a descoperit multe vulnerabilități în sistemele statului comunist. Acestea i-au permis să lanseze atacuri de tip „denial-of-service” împotriva serverelor și routerelor care susțin cele câteva zeci de site-uri disponibile în țara asiatică.

În Coreea de Nord, internetul arată altfel. În statul comunist pot naviga în online-ul „normal” doar membrii nomenclaturii. Pentru restul populaţiei există Kwangmyong (trad. – „Strălucitor”), un fel de intranet în care statul oferă acces controlat la câteva site-uri şi pagini în care conţinutul este ales cu grijă.

Site-ul Universității „Kim Il-sung”, parte a Kwangmyong

Kwangmyong este accesat de obicei printr-o conexiune dial-up şi include o reţea de socializare rudimentară, dar şi site-uri de ştiinţă, călătorie, sport, știri și gătit.

În continuare, P4x dorește să găsească vulnerabilități și în sistemul de operare Red Star OS, dezvoltat în Coreea de Nord. Potrivit lui, acesta folosește tehnologii vechi și este o versiune vulnerabilă de Linux.

Citește și: Pedeapsa primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord care s-a uitat la un clip pornografic

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult