Un post de radio și-a „clonat” una dintre vedete folosind AI. Noua AI Ashley poate lucra fără să fie plătită

15.06.2023
Un post de radio și-a „clonat” una dintre vedete folosind AI. Noua AI Ashley poate lucra fără să fie plătită

Derivat din motorul GPT-4, RadioGPT este special conceput pentru rolul de DJ/prezentator pe posturile de radio. AI-ul capabil să imite timbrul vocal al oricărei vedete de radio învață stilul acesteia analizând transmisiunile înregistrate anterior, imitând apoi replicile folosite și preferințele muzicale. Mai mult, AI-ul conectat la surse de știri își generează în mod dinamic propriul program, rezumând și citind pe post noutățile care ar putea trezi interesul ascultătorilor.

Început ca un experiment al postului de radio Live 95.5 din statul american Oregon, versiunea „de noapte” a prezentatoarei Ashley Elzinga ar putea reprezenta momentul-zero, precedând inundarea spațiului media cu tot felul de programe și canale de știri la „foc automat”. Botezată AI Ashley, prezentatoarea cu voce familiară încearcă să ofere o companie cât mai plăcută fără a-și ascunde natura complet artificială. Însă asta nu înseamnă că RadioGPT, AI-ul pe care este bazată, nu poate fi folosit în alte scopuri mai „întunecate”. Spre exemplu, pentru a dezinforma în mod credibil folosind „știri” generate în stilul și vocea unor vedete cunoscute.

Postul de radio precizează că AI Ashley nu o înlocuiește pe Ashley cea „tradițională”, al cărei job rămâne asigurat pentru programul pe timp de zi. „Este o situație hibridă în care o vom avea pe Ashley tradițională în unele segmente și o vom avea pe Ashley AI în timpul altor segmente”, a explicat Phil Becker, vicepreședinte al conținutului Alpha Media.

Cu toate acestea, simplul fapt că tehnologia există și este folosită deja cu oarecare succes ridică o amenințare existențială pentru întreaga industrie media. Mai ales sub actualul climat economic, apariția unei alternative precum RadioGPT ar putea pustii redacțiile a numeroase companii media cu probleme financiare.

Cel puțin cu actuala versiune de software, AI Ashley este ușor deosebită de versiunea reală, vocea familiară fiind trădată de abordarea repetitivă și variații neașteptate în timbrul vocal. Însă dacă proprietarii postului de radio nu i-ar fi atribuit de la bun început identitatea AI Ashley, probabil că majoritatea ascultătorilor nu ar face diferența între AI și persoana reală.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult