Un Web mai rapid: protocolul HTTP/2 a fost definitivat şi va fi standardizat în curând

18.02.2015
Un Web mai rapid: protocolul HTTP/2 a fost definitivat şi va fi standardizat în curând

La începutul săptămânii trecute, Google a anunţat că va implementa protocolul HTTP/2 în cadrul browser-ului Chrome şi că va elimina în cursul anului viitor suportul pentru propriul standard SPDY. După opt zile, Internet Engineering Task Force a anunţat că protocolul HTTP/2 a fost finalizat şi că acesta va fi standardizat în curând, aducând astfel un salt tehnologic pe care WWW îl aşteaptă de mai bine de un deceniu.

Deşi s-au dezvoltat exploziv în cursul ultimilor cincisprezece de ani, toate serviciile şi tehnologiile Web care au apărut în acest răstimp sunt clădite pe infrastructura anticului protocol HTTP/1.1. Standardizat în 1999, acesta a început să-şi arate limitele pe măsură ce serviciile Web au devenit tot mai complexe şi mai pretenţioase, iar una dintre primele companii care a căutat o rezolvare a fost Google. Protocolul SPDY a fost implementat în cele mai multe dintre browser-ele moderne, însă compania creatoare şi Internet Engineering Task Force au căzut de acord că un standard universal este o soluţie mai bună, iar pe baza tehnologiile dezvoltate pentru SPDY s-a născut HTTP/2.

La fel ca SPDY, noul protocol păstrează în bună parte compatibilitatea cu HTTP/1.1 şi cu API-urile sale standard, însă implementează o serie de tehnologii care-l fac mai rapid şi mai fiabil. În cazul în care acest protocol este suportat atât de browser-ul local cât şi de serviciul la care acesta se conectează, HTTP/2 creează un tunel criptat TLS care elimină apelurile HTTP concurente prin multiplexare, scade latenţele, comprimă câmpurile declarative, implementează suport Push la nivel de server şi optimizează traficul prin stabilirea priorităţii pentru fiecare conexiune în parte. Astfel, HTTP/2 devine mai rapid, mai fiabil şi mai sigur, de acest progres urmând să beneficieze atât utilizatorii cât şi furnizorii de servicii Web.

În acest moment, vechiul SPDY este implementat în aproape toate browser-ele importante, adică Chrome, Safari, Firefox, Opera şi Internet Explorer, în timp ce noul HTTP/2 este implementat doar în cadrul Internet Explorer 11, Mozilla Firefox 34 şi Chrome 40. Administratorii de servicii Web pot descărca deja modulele adiţionate HTTP/2 pentru cele mai multe dintre soluţiile server uzuale, având astfel timp să implementeze noul protocol atunci când utilizatorii vor începe să folosească browsere compatibile.

Protocolul HTTP/2 este finalizat şi a fost înaintat pentru verificare către grupul editorial RFC din cadrul IETF, etapa finală a evoluţiei către un standard oficial.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News