Uniunea Europeană ar putea forța interconectarea aplicațiilor de mesagerie

01.11.2022
Uniunea Europeană ar putea forța interconectarea aplicațiilor de mesagerie

Parte din pachetul de legi Digital Markets Act (DMA), giganții tehnologici precum Meta și Google ar putea fi constrânși să-și interconecteze aplicațiile de mesagerie. Astfel, vei putea trimite un mesaj pe WhatsApp care să fie recepționat pe iMessage, Telegram, Facebook Messenger sau Google Messages, sau orice altă aplicație preferată de persoana aflată la celălalt capăt.

Lovind direct în strategia monopolistă a marilor companii de tehnologie, noua legislație europeană ar putea încuraja dezvoltarea soluțiilor alternative de mesagerie, orice aplicație nou lansată bucurându-se din start de interconectare cu alternativele deja consacrate. Astfel, nu va mai conta dacă alegi să folosești o aplicație de care nimeni nu a auzit, din moment ce vei putea trimite mesaje oricui din lista de contacte WhatsApp, Signal, sau Telegram.

Departe de a compromite modelul de business a companiilor care oferă astfel de servicii, viitoarea legislație DMA ar putea motiva în schimb inovația, calitatea serviciilor și experiența în ansamblu devenind mult mai importantă decât argumentul „toată lumea folosește WhatsApp”, deci nu am de ales nici eu.

Pe de altă parte, noile reguli s-ar aplica doar pe teritoriul UE, rămânând de văzut dacă platformele de mesagerie vor extinde din proprie inițiativă interconectarea la nivel global, sau vor lăsa pe dinafară utilizatorii aflați, spre exemplu, în Marea Britanie.

O altă veste proastă este că interoperabilitatea rețelelor de mesagerie va fi obligatorie doar la nivelul funcționalității de bază. Spre exemplu, ai putea trimite mesaje instant către un contact de pe altă plaformă, dar nu emoji-uri sau fișiere. De asemenea, opțiunea pentru apel de voce sau video, cel mai probabil nu va funcționa între rețele diferite.

O altă cerință prevăzută în Digital Markets Act este posibilitatea alegerii unor magazine de aplicații diferite, inclusiv pe iPhone.

„Această legislație va reechilibra piețele digitale, va spori opțiunea consumatorilor și va pune capăt unora dintre cele mai proaste practici folosite de-a lungul anilor de marile companii de tehnologie”:

Google ar putea fi obligat să nu-și promoveze propriile servicii locale, de călătorie sau de locuri de muncă față de cele ale rivalilor în rezultatele căutării

Apple nu va mai putea forța utilizatorii să folosească serviciul său de plată pentru achiziții de aplicații+

Pachetul de legi DMA va parcurge mai întâi o fază de implementare de șase luni, urmând a fi aplicat la nivelul țărilor UE începând cu 2 mai 2023.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult