Uniunea Europeană îl avertizează pe Elon Musk că ar putea bloca Twitter, dacă moderarea conținutului devine prea „relaxată”

26.04.2022
Uniunea Europeană îl avertizează pe Elon Musk că ar putea bloca Twitter, dacă moderarea conținutului devine prea „relaxată”

Una dintre promisiunile făcute de Elon Musk pentru Twitter, viitoarea sa achiziție, este aceea pentru susținerea și protejarea libertății de exprimare, inclusiv prin relaxarea anumitor politici de moderare a conținutului aplicate de actualii proprietari ai platformei de micro-blogging.

Doar că, șeful Tesla nu pare să știe despre veritabilul teren minat pe care administratorii platformelor de social media sunt nevoiți să-l navigheze zilnic, testând granița dintre libertatea de exprimare și nenumăratele abuzuri comise în numele acesteia. Vorbim, desigur, despre dezinformări și propagandă la scară largă, escrocherii și nenumărate capcane întinse persoanelor slab informate sau pur și simplu naive.  Pentru combaterea acestora există deja pachete dedicate de legi, precum Digital Services Act, reunind interesele mai multor guverne privind combaterea dezinformărilor.

Spre exemplu, Digital Services Act obligă Twitter și alte companii a căror activitate se desfășoară pe internet nu doar să combată dezinformările propagate pe platformă, ci și să comunice statistici concrete despre rezultatele obținute. Pe lista interdicțiilor intră și alte practici potențial abuzive, precum folosirea de reclame personalizate care vizează în mod expres copii sau minoritățile etnice, reclame care vizează persoane nu anumite opțiuni politice, religioase sau orientări sexuale. De asemenea, companiile care administrează platforme sociale trebuie să dezvăluie cum funcționează sistemele de recomandări automate a conținutului, să ofere utilizatorilor opțiuni pentru ocolirea acestor mecanisme și să permită verificarea transparentă a datelor administrate, de către cercetători independenți. Orice companie care activează pe piața europeană pate fi vizată cu amenzi reprezentând până la 6% din veniturile realizate la nivel global, dacă refuză să dea curs acestor solicitări.

Deocamdată nu este clar dacă Elon Musk înțelege pe deplin aceste obligații, și cu atât mai puțin dacă acesta poate fi convins să le respecte în regiunile acoperite de serviciile Twitter.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult