Uniunea Europeană pregătește portofelul digital comunitar

02.06.2021
Uniunea Europeană pregătește portofelul digital comunitar

Uniunea Europeană va introduce portofelul digital comunitar, ca o metodă sigură pentru accesarea serviciilor publice și private în mediul online.

Inițiativa vine în răspuns la solicitările primite din partea statelor membre UE, privind dezvoltarea unei modalități mai sigure pentru accesarea serviciilor publice și private de către cetățenii blocului comunitar.

Luând forma unei aplicații pentru smartphone, soluția va funcționa și ca o carte de identitate în format digital, manager de parole și mijloc de plată către site-urile guvernamentale, pentru plata diverselor taxe și chiar facturi la utilități. Pentru scopul propus, aplicația va solicita asocierea prealabilă a cardului bancar.

Nu doar înlocuitor pentru Cartea de Identitate, noul portofel digital va funcționa ca un „seif” pentru păstrarea documentelor oficiale, inclusiv Permisul de Conducere. Astfel, cei care aleg să folosească această soluție vor putea scăpa de grija actelor în format fizic, la nevoie prezentând dovada acestora folosind smartphone-ul.

Opțiunile de plată și datele sensibile păstrate în cadrul aplicației vor putea fi accesate prin autentificare cu amprentă sau scanare facială.

Oficialii UE vor aplica o separare structurală a noii platforme, scopul fiind de a împiedica companiile care accesează datele utilizatorilor să folosească portofelul pentru orice altă activitate comercială, cum ar fi comercializarea de produse noi.

Urmând etapei inițiale de discuții cu statele membre UE, portofelul digital ar trebui să devină complet operațional în aproximativ un an.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult