Utilizatorii Facebook și Instagram vor putea opta împotriva monitorizării activității în scop publicitar

31.03.2023
Utilizatorii Facebook și Instagram vor putea opta împotriva monitorizării activității în scop publicitar

După amenzi usturătoare, Meta cedează în fața autorităților europene care solicită oprirea practicilor abuzive de colectare și valorificare în scop publicitar a cât mai multor date despre utilizatorii Facebook și Instagram.

Curând, utilizatorii platformelor Meta ar trebuie să fie întâmpinați cu un nou dialog, permițând dezactivarea monitorizării activității în scop publicitar. Debifând setările relevante, utilizatorii europeni s-ar alege cu o versiune a serviciilor Meta ce nu îi va bombarda cu reclame pentru exact produsul vizitat mai devreme pe un site oarecare de cumpărături, sau discutat cu prietenii de pe Messenger. În schimb, reclamele vor fi selectate pe criterii mult mai generice, cum ar fi vârstă, sex și locația geografică aproximativă a utilizatorului. Mai puțin profitabilă pentru Facebook, prin faptul că reclamele servite au mai puține șanse de a se concretiza prin cumpărarea produsului respectiv, opțiunea introdusă la presiunile autorităților europene previne colectarea excesivă a informațiilor despre utilizatori.

În practică, măsura față de care Meta încă obiectează cu tărie este implementată într-un mod cât se poate de birocratic, utilizatorii trebuind să caute și completeze din propria inițiativă un formular prin care să-și exprime obiecțiile față de practicile de colectare a datelor folosite de companie. După ce Meta va evalua solicitările primite, oficialii companiei vor decide dacă solicitarea pentru oprirea monitorizării activității în scop publicitar este acceptată sau nu.

Astfel, deși opțiunea de a refuza colectarea datelor în scop publicitar este teoretic disponibilă, compania lui Mark Zuckerberg a luat toate măsurile pentru a o face cât mai inaccesibilă cu putință, în timp ce avocații plătiți pentru a contesta amenzile și interdicțiile primite din partea autorităților UE își văd liniștiți de treabă. Merită spus că strategia s-ar putea dovedi până la urmă păguboasă pentru Meta, invitând la noi acțiuni judecătorești pentru obstrucționarea accesului la drepturi/opțiuni garantate de legile europene.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult