Waze admite că algoritmii actuali trimit uneori șoferii pe trasee greșite, în mijlocul aglomerației

02.11.2021
Waze admite că algoritmii actuali trimit uneori șoferii pe trasee greșite, în mijlocul aglomerației

În calitate de subsidiară a Google/Alphabet, Waze este de câțiva o ani sursă de „inspirație” preferată pentru Google Maps, inovațiile sale ajungând în mod inevitabil să „potențeze” serviciul de hărți Google. Între timp, tehnologiile care au adus succesul Waze nu au mai primit chiar toată atenția meritată, unele funcții ajungând să fie pur și simplu depășite.

Luăm exemplul algoritmilor, de altfel foarte sofisticați, responsabili cu analizarea istoricului de trafic și auto-selectarea celei mai rapide rute din punctul A în punctul B. Potrivit mărturiilor preluate de presa israeliană, chiar țara în care a fost fondat Waze, aplicația de navigare direcționează în mod constant navetiștii chiar în miezul marilor ambuteiaje, aproximativ 1 milion de navetiști având până acum de pătimit din pricina neajunsurilor Waze.

Waze, rămas în urma „favoritului” Google Maps

CEO-ul Guy Berkowitz, admite că ”Waze are o problemă cu algoritmii”, însă aruncă vina pentru neplăcerile cauzate pe pandemia COVID-19, spunând că șoferii și-au schimbat obiceiurile de deplasare în moduri pe care algoritmii nu ele pot prezice. Concluzia ar fi că algoritmii Waze pentru calcularea rutelor ar trebui ”să fie reinventați”, ținând cont de creșterile uriașe ale valorilor de trafic apărute în multe regiuni ale lumii.

În timpul restricțiilor de pandemie, nu a existat trafic intens pe anumite rute. Dar acum că oamenii încep să revină cu prezență fizică la locurile de muncă, modelele de trafic sunt complet date peste cap, aceste modificări afectând predicțiile algoritmilor folosiți pentru a calcula cea mai rapidă rută între două puncte. Nu este de ajutor nici faptul că s-au schimbat și preferințele privind mijloacele de transport folosite, mai multă lume alegând mașina personală în defavoarea mijloacelor de transport în comun.

Mai mulți utilizatori s-au plâns că au fost redirecționați pe rute care ocolesc cu mult traseul uzual, concluzionând că aplicația „pur și simplu a luat-o razna”.

waze speed

Google a achiziționat Waze în 2013 pentru un preț cuprins între 1,03 și 1,30 miliarde USD. În anii următori, Google a preluat unele dintre cele mai bune funcții de la Waze și le-a adăugat pe Google Maps. Aceasta include posibilitatea utilizatorilor Google Maps de a raporta accidentele și radare de viteză.

Deocamdată, administratorii Waze nu oferă un termen precis pentru remedierea problemelor semnalate de utilizatori.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult