Western Digital, dat în judecată pentru vânzarea de SSD-uri defecte

18.08.2023
Western Digital, dat în judecată pentru vânzarea de SSD-uri defecte

Potrivit acuzațiilor depuse la un tribunal din statul american California, Western Digital ar fi pus în vânzare mai multe serii de SSD-uri cu probleme de fiabilitate, refuzând apoi să le retragă de pe piață în ciuda numărului foarte mare de probleme semnalate. Mai mult decât atât, producătorul ar fi „rezolvat” solicitările de garanție prin înlocuirea cu alte dispozitive defecte, păgubind utilizatorii prin pierderea datelor stocate pe dispozitivele respective.

Destul de „stufoasă”, lista dispozitivelor presupus defecte cuprinde seriile de SSD-uri WD My Passport comercializate începând cu luna ianuarie 2023, precum și alte serii de SSD-uri vândute sub brandul SanDisk – Extreme Pro, Extreme Portable și Extreme Pro Portable.

Confirmând în mod tacit problemele semnalate de utilizatori, Western Digital a distribuit o actualizare de firmware care promitea să evite pierderea spontană a datelor păstrate pe modelul WD My Passport de 4TB. În realitate, aplicarea noii versiuni firmware nu a stopat pierderile de date, reprezentanții companiei propunând înlocuirea exemplarelor de 4TB defecte cu două SSD-uri din seria de 2TB. Spre exasperarea consumatorilor care au acceptat oferta, și acestea s-au dovedit predispuse la pierderea subită a datelor păstrate.

Încă vândute pe diverse site-uri la preț mult sub cel de lansare, SSD-urile SanDisk Extreme Pro Portable sunt, teoretic, vizate de o campanie de rechemare a producătorului Western Digital. Însă aceasta și nici problema care poate duce la pierderea datelor nu sunt evidențiate consumatorilor, reprezentanții companiei fiind preocupați mai degrabă să minimizeze amploarea fenomenului, în timp ce stocurile de produse sunt „debarasate” consumatorilor slab informați, ademeniți cu reduceri consistente de preț. Aparent, încercările consumatorilor păgubiți de o obține înlocuirea pe garanție a SSD-urilor s-au lovit de ordinul de rechemare, iar apoi de urmările unui atac informatic ce ar fi scos din uz atât magazinul online Western Digital, cât și platforma de RMA.

În plângerea care ar putea oferi baza unui proces colectiv, Western Digital este acuzat de încălcarea contractului de garanție, încălcarea legilor SUA privind protecția consumatorilor și publicitate înșelătoare, solicitând acordarea de despăgubiri, suportarea cheltuielilor de judecată și alte compensații.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult