WhatsApp a anunţat implementarea unui protocol de criptare puternic pentru securizarea mesajelor

19.11.2014
WhatsApp a anunţat implementarea unui protocol de criptare puternic pentru securizarea mesajelor

WhatsApp este una dintre cele mai mari şi mai îndrăgite reţele de mesagerie, aceasta depăşind la sfârşitul lunii trecute impresionantul prag de 600 de milioane de utilizatori. Cei care pun preţ şi pe securitate, nu doar pe simplitate şi rapiditate, pot fi mulţumiţi deoarece popularul serviciu a început implementarea unui protocol foarte puternic pentru criptarea mesajelor.

Implementarea unui sistem de criptare a mesajelor într-o aplicaţie atât de populară este, probabil, cel mai amplu proiect de securizare a unui produs software destinat utilizatorilor obişnuiţi. Sistemul de criptare implementat de WhatsApp este unul integral (end-to-end), ceea ce înseamnă că mesajele nu vor putea fi interceptate şi decriptate pe parcurs nici măcar de către compania-mamă.

Protocolul care stă la baza acestui mediu securizat nu este dezvoltat de către WhatsApp, ci a fost conceput iniţial de către Open Whisper Systems pentru aplicaţia Android de mesagerie securizată TextSecure. La rândul lui o versiune îmbunătăţită a unui alt protocol de securitate, Off-the-Record Messaging Protocol v3.0, TextSecure a fost adaptat pentru tehnologii precum Push sau SMS şi a preluat ideea originală de comunicaţie asincronă.

Pentru a oferi o securitate deplină, TextSecure nu foloseşte doar un singur set iniţial de chei de criptare cu ajutorul căruia cei doi clienţi îşi verifică reciproc identitatea. Ingeniosul protocol generează la intervale regulate de timp noi chei de criptare care trebuie să treacă prin acelaşi sistem de verificare reciprocă, iar acest sistem face practic imposibilă decriptarea în timp real sau ulterioară a mesajelor schimbate.

Securizarea serviciului WhatsApp nu este încă completă în acest moment. Protocolul TextSecure este implementat doar în cadrul aplicaţiei Android şi este activat doar în cazul discuţiilor directe dintre două persoane, discuţiile în grup şi transferurile multimedia nefiind încă protejate. WhatsApp şi Open Whisper Systems au afirmat că lucrează la eliminarea acestor deficienţe şi că intenţioneze să implementeze TextSecure şi în cadrul aplicaţiilor WhatsApp disponibile pe alte platforme software.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News