WikiVIP: Wikipedia va stoca şi eşantioane ale vocilor persoanelor celebre

27.01.2014
WikiVIP: Wikipedia va stoca şi eşantioane ale vocilor persoanelor celebre

Chiar dacă nu este întotdeauna perfectă din cauza amatorismului, neatenţiei sau vandalismului, enciclopedia Wikipedia este una dintre cele mai importante surse de informaţii online şi una dintre cele mai des accesate destinaţii Web. Celebra enciclopedie a devenit acum şi mai interesantă prin completarea paginilor dedicate persoanelor celebre cu înregistrări audio ale vocilor acestora.

Utilizatorii Wikipedia au remarcat, probabil, că majoritatea zdrobitoare a conţinutului stocat este de tip text sau imagine, fişierele audio sau video fiind destul de rare şi de neinteresante. Nesatisfăcuţi de utilizarea modestă a platformei multimedia oferită de site, Andy Mabbett şi Andrew Gray, doi dintre editorii Wikipedia , au început să contacteze diverse persoane celebre şi să-i convingă să ofere înregistrări audio care să ajungă în paginile Wikipedia.

Numită WikiVIP (Wikipedia Voice Intro Project), noua iniţiativă s-a bucurat atât de atenţia unor persoane celebre precum actorul Stephen Fry sau astronautul Charlie Duke, dar şi de cea a conglomeratului media BBC, care a oferit 133 de eşantioane audio din imensele sale arhive de înregistrări. În tradiţionalul spirit Wikipedia, aceste noi înregistrări pot fi reutilizate de oricine în limitele clauzelor Creative Commons, cei care sunt suficient de celebri pentru a avea o pagină în cadrul enciclopedie fiind încurajaţi să trimită şi alte înregistrări audio cu propriile voci.

Noile înregistrări audio sunt plasate în partea dreaptă a paginilor, imediat sub caseta biografică, pentru cei cu dificultăţi auditive fiind oferită şi o transcriere în format text.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News