Windows 10 și 11 nu mai poate fi descărcat din Rusia. Accesul la serviciul Windows Update, blocat

22.06.2022
Windows 10 și 11 nu mai poate fi descărcat din Rusia. Accesul la serviciul Windows Update, blocat

Companiile și rușii de rând care folosesc PC-uri echipate cu Windows 10 sau Windows 11 tocmai ce au fost blocați de către Microsoft, descărcarea și actualizarea sistemului de operare de pe serverele oficiale nemaifiind posibilă.

Utilizatorii din Rusia care încearcă să descarce cel mai nou kit de Windows 10 sau Windows 11 de pe serverele Microsoft sunt întâmpinați cu un mesaj de eroare “404 – File or Directory not found”. Aparent, același „tratament” este primit și la încercările de verificare și descărcare a actualizărilor Windows. Altfel spus, PC-urile din Rusia rămân fără suport oficial pentru instalare și nici acces la actualizări esențiale.

Blocarea conexiunilor din Rusia către serverele Microsoft este confirmată chiar de agenția de presă oficială, TASS, care sugerează și modalitate de ocolire a acestor interdicții prin configurarea unui serviciu VPN, care să intermedieze conexiunea prin servere aflate în afara țării.

Totuși, având în vedere „strategia” de supraviețuire a puterii de la Kremlin, potrivit căreia pirateria software este efectiv dezincriminată, descărcarea software-ului Microsoft prin canale „alternative” nu ar trebui să fie o problemă nici pentru companiile locale și cu atât mai puțin pentru populația generală.

Deocamdată, nu este clar dacă „blocada” Microsoft este un o acțiune intenționată din partea companiei americane, sau pur și simplu o consecință nefericită dar temporară, rezultată din închiderea intempestivă a operațiunilor de pe teritoriul Rusiei (inclusiv a serverelor care asigurau aceste servicii). Contactați pentru solicitarea de clarificări, oficialii Microsoft nu au oferit încă o poziție oficială pe acest subiect.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult