Windows Phone, alternativa solidă la Android şi iOS promisă de Microsoft, un eşec monumental pentru companie

29.01.2016
Windows Phone, alternativa solidă la Android şi iOS promisă de Microsoft, un eşec monumental pentru companie

Ar fi trebuit să fie a treia platformă ca importanţă, după Android şi iOS, susţinută prim forţa şi experienţa unei companii cu lungă istorie în domeniul sistemelor de operare. Timpul a arătat însă că doar puterea brandului Windows şi determinarea unei companii de a-şi forţa intrarea în lumea dominată de Android şi iOS nu sunt de ajuns.

Cu o prestanţă neconvingătoare şi fără ajutorul unui lider carismatic şi cu viziune, Microsoft reuşit să piardă startul cu platforma Windows Phone nu doar odată, ci de mai multe ori. Dacă prima oară am putut da vina pe imaturitatea versiunii iniţiale de Windows Phone 7, incompletă ca şi funcţionalitate şi cu prea multe probleme rămase de rezolvat pe parcurs, iar succesorul Windows Phone 8 a fost umbrit de stângăciile versiunii Windows 8 pentru PC, startul ratat încă o dată la momentul lansării Windows 10 nu mai poate fi scuzat în nici un fel. În loc să vină cu temele deja făcute, Microsoft  a amânat lansarea platformei Windows 10 Mobile (Windows Phone redenumit), pentru ca în cele din urmă să livreze un pachet software neterminat şi cu probleme majore de funcţionare.

Vânzările de telefoane Lumia, cu 57 mai slabe în 2015 decât în anul 2014

Neconvinşi nici de această dată, dezvoltatorii software ezită şi acum să lanseze mai multe aplicaţii pentru Windows 10 Mobile, iar prăbuşirea vânzărilor tocmai anunţată în statisticile oficiale riscă să îngroape de tot platforma Microsoft. Astfel, potrivit informaţiilor publicate chiar de companie, Microsoft a vândut în 2015 numai 4.5 milioane de telefoane Lumia, în scădere cu 57%, de la 10.5 milioane dispozitive în anul anterior.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, în timp ce Microsoft şi Nokia au vândut împreună 110 milioane de telefoane cu Windows Phone, Apple a vândut în acelaşi interval  4.5 miliarde dispozitive cu iOS. Altfel spus, telefoanele Lumia reprezintă doar 1.1% din totalul dispozitivelor smartphone comercializate în ultimii 5 ani.

Din păcate perspectivele oferite de noua gamă Lumia 950 şi Lumia 950 XL sunt dezamăgitoare, ambele obţinând vânzări sub aşteptări şi numeroase critici din partea utilizatorilor dezamăgiţi de experienţa obţinută cu versiunea Windows 10 Mobile insuficient finisată.

Potrivit zvonurilor, Microsoft nu mai are în plan lansarea de telefoane Lumia în număr mare. Totuşi, într-o încercare de reinventare, compania ar putea lansa un aşa numit Surface Phone, inspirat de tabletele cu acelaşi nume bazate pe Windows 10.

În orice caz, la o cotă de piaţă sub 2% şi tendinţă de scădere nu mai putem numi Windows Phone o alternativă de viitor la Android şi iOS. Cel mult, telefoanele cu Windows Mobile ar putea rămâne pe piaţă susţinute artificial de către Microsoft, aşteptând o nouă şansă de relansare cu următoarea generaţie Windows.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult