Windows Phone, învins de Android? Microsoft anunţă restructurarea a 7800 de job-uri şi pierderi de 7.6 miliarde dolari

09.07.2015
Windows Phone, învins de Android? Microsoft anunţă restructurarea a 7800 de job-uri şi pierderi de 7.6 miliarde dolari

După ce săptămânile trecute avertiza cu privire la ˝alegeri dificile˝ vizând produse şi soluţii care nu au dus compania în direcţia dorită, CEO-ul Microsoft Satya Nadella a trecut la fapte, anunţând planuri pentru vânzarea serviciului de hărţi Here şi a diviziei de ecrane. Însă acesta a fost doar un pas dintr-un plan mai amplu de reorganizare, care va continua prin concedierea a aproape 8000 de angajaţi ai diviziei de telefoane mobile. Concomitent, Microsoft va reevalua în scădere valoarea fondului comercial la divizia de telefoane Nokia, marcând o pierdere de 7.6 miliarde dolari, la care se adaugă alte 750-850 milioane dolari costuri de restructurare.

Microsoft anunţă restructurarea a 7800 de job-uri şi pierderi de 7.6 miliarde dolari

Pusă în perspectivă, pierderea anunţată este chiar mai mare decât preţul iniţial plătit pentru achiziţia diviziei Nokia pentru telefoane mobile, de 7.2 miliarde dolari.

˝Avansăm de la o strategie pentru dezvoltarea unui business ca producător de telefoane mobile către o strategie pentru crearea şi dezvoltarea unui ecosistem Windows cât mai vibrant, care include familia noastră de dispozitive˝, declară CEO-ul Satya Nadella într-un mesaj adresat angajaţilor companiei. ˝Pe termen scurt, vom merge cu un portofoliu de telefoane mai eficient şi focusat, păstrând totodată capacitatea de reinventare şi dezvoltare pe termen lung în acest domeniu˝, a mai spus acesta.

Parte dintr-un amplu plan de restructurare anunţat încă de anul trecut, noua rundă de concedieri vine la puţin timp după alte concedieri operate de Microsoft în luna aprilie, rezultând un total de aproximativ 18000 posturi restructurate.

Cât despre viitoarea oferă de telefoane Microsoft, CEO-ul companiei indică o restrângere şi eficientizare a ofertei de produse, acoperind categoriile high-end, business şi value. Potrivit unor dezvăluiri făcute de surse apropiate companiei, Microsoft pregăteşte două modele Lumia din gama high-end, care vor fi dezvăluite împreună cu platforma Windows 10 Mobile spre finalul acestui an. În ce priveşte oferta smartphone mid-range şi entry-level, ne putem aştepta la o selecţie de telefoane mult restrânsă, comparat anului anterior.

Totuşi, eşecul înregistrat cu Nokia ar putea avea şi o consecinţă pozitivă pentru Microsoft, deschizând oportunităţi pentru parteneriate cu alţi producători smartphone, în scopul lansării de telefoane bazate pe Windows 10.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult