YouTube, folosit pentru a promova criptomonede folosind clipuri falsificate cu Elon Musk

10.06.2022
YouTube, folosit pentru a promova criptomonede folosind clipuri falsificate cu Elon Musk

În mod inevitabil, tehnologia Deep Fake a ajuns să fie folosită pentru escrocherii, YouTube intrând în centrul unui scandal în care imaginea lui Elon Musk a fost deturnată pentru a promova investiții dubioase în criptomonede.

Profitând de notorietatea dobândită de șeful Tesla prin promovarea criptomonedelor Bitcoin și Dogecoin, infractori din toate colțurile lumii s-au folosit de uneltele software disponibile gratuit în mediul online pentru a realiza clipuri video prin tehnologia Deep Fake, în care Elon Musk pare să încurajeze investițiile în noi criptomonede cu potențial. Numai că, în realitate este vorba de escrocherii gândite să golească conturile investitorilor creduli.

Alarma a fost dată chiar de Elon Musk, care a acuzat administratorii YouTube că nu adresează în mod convingător noua varietate de ”scam ads”, permițând proliferarea unui model de înșelătorie care ar  putea fi cu ușurință stopată, dacă Google ar folosi tehnologiile de detecție pe care le are deja la îndemână.

Concret, timp de mai multe luni, pe YouTube au apărut false sesiuni de live streaming în care însuși Elon Musc ar fi pledat în fața a mii de urmăritori pentru executarea de plăți în criptomonede către adrese dubioase, sub pretextul că investitorii „vizionari” ar urma să primească un premiu de la însuși șeful Tesla.

Singura certitudine este că, odată executate, plățile în criptomonede sunt complet ireversibile, păgubiții neavând nicio șansă de recuperare a pierderilor, decât în scenariul foarte puțin probabil în care făptașii sunt prinși iar conturile în care s-au făcut plățile pot fi accesate în mod direct de către reprezentanții autorităților competente.

Potrivit istoricului public, atașat la doar câteva dintre conturile suspecților, s-au făcut nu mai puțin de 23 de plăți în moneda Bitcoin, totalizând 234.000 dolari și 18 plăți în moneda Ethereum, în valoare cumulată de peste 9000d dolari. Totuși, datele centralizate pe canalul public de Twitter Whale Alert arată că nu mai puțin de 98 milioane dolari plătiți în criptomonede au mers către infractori asociați operațiunilor de tip giveaway în 2021, alte 30 milioane dolari fiind numărați în anul curent.

Pentru a-și pierde urma, hackerii schimbă la fiecare câteva zile pozele și descrierile canalelor YouTube de pa care își desfășoară activitatea, aparent, fără a intra în vizorul sistemelor automate de detecție, sau al moderatorilor YouTube plătiți să urmărească tocmai astfel de înșelătorii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult