YouTube renunță la reclamele tip banner, suprapuse peste clipurile video

07.03.2023
YouTube renunță la reclamele tip banner, suprapuse peste clipurile video

Criticate pentru modul în care obstrucționează vizibilitatea clipurilor video, reclamele de tip banner nu vor mai fi afișate de versiunea gratuită a serviciului YouTube.

Denumit Overlay ads, formatul este în prezent considerat depășit și urmează să fie retras, YouTube încurajând clienții de publicitate să folosească alte opțiuni de promovare dintre cele rămase disponibile. Merită precizat că reclamele tip overlay nu mai apar de ceva timp în versiunea pentru mobil a platformei, fiind afișate doar în interfața pentru browserul web. Pe PC, aceste reclame puteau fi blocate cu ușurință folosind extensii specializate, precum AdBlock.

Potrivit Google, ”începând cu 6 aprilie 2023, formatul de anunț „Overlay ads” nu va mai apărea pe YouTube pentru a ajuta la îmbunătățirea experienței spectatorilor și pentru a schimba implicarea către formate de anunțuri cu performanțe mai mari pe desktop și dispozitive mobile. Anunțurile suprapuse sunt un format de anunț vechi care a fost difuzat numai pe computer și care perturbă spectatorii. Ne așteptăm să vedem un impact limitat pentru majoritatea creatorilor, pe măsură ce implicarea se schimbă către alte formate de anunțuri.

Folosite încă de la începuturile YouTube, reclamele tip banner au reprezentat una dintre cele intrusive și deranjante forme de promovare, cartonașele cu reclame obstrucționând vizibilitatea alor informații relevante pentru clipul respectiv. Între timp, YouTube a trecut la folosirea de clipuri publicitare full-screen, intercalate la începutul, în timpul și la sfârșitul clipurilor video. Deși întrerup vizionarea clipului aflat în redare, acesta sunt mai ușor tolerate de utilizatori, care au posibilitatea să le închidă după câteva secunde de vizionare. În plus, reclamele interstițiale sunt mai eficiente în transmiterea mesajului publicitar și oricum, mai profitabile pentru Google.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult