Cele mai bune dispozitive de gaming din 2022

01.01.2023
Cele mai bune dispozitive de gaming din 2022

Anul 2022 a fost unul foarte bun pentru dispozitive de gaming de tot felul. Multe companii au încercat să inoveze în acest domeniu, însă doar câteva sunt ușor de recomandat sau s-au remarcat cu adevărat în piață. Fără o lansare nouă de console de jocuri, a trebuit să ne uităm mai degrabă spre PC Gaming, unde s-au petrecut multe mișcări interesante în ultima perioadă, în special în zona de gaming mobil. Iată care au fost cele mai importante lansări de hardware de gaming ale anului.

Steam Deck

Fără doar și poate, Steam Deck este cel mai interesant produs de gaming al anului 2022. Deși arată ca o consolă portabilă, care ar putea concura în piață cu Nintendo Switch, Steam Deck întrece așteptările complet. Acesta este, de fapt, un întreg PC complet capabil să ruleze orice joc sau software îi pui în față, atât timp cât iei în considerare limitările sale hardware pentru un sistem portabil.

Culmea este că astfel de computere portabile de gaming există de ceva vreme, însă niciunul nu este la fel de capabil și de versatil precum Steam Deck, în ciuda faptului că oferă hardware mai puternic, cel puțin pe hârtie.

steam deck

Asta pentru că Valve a creat Steam Deck cu mare considerare pentru a atinge un preț cât mai mic, cu compromisuri, pe alocuri. Astfel, Steam Deck are un ecran IPS doar de medie, nu unul de top, și cu rezoluție 1280 x 800 pixeli, însă beneficiază de suport software excelent prin intermediul Steam OS, o distribuție personalizată de Linux, cu interfață Steam dedicată platformei portabile. Mai mult, Valve lucrează constant la optimizări sofrtware pentru a asigura compatibilitate cu cât mai multe jocuri de Windows pe Steam OS, cât și pentru a îmbunătăți performanța pe acestea pe Steam Deck.

Nu în ultimul rând, fiind un PC, ai la dispoziție Linux fără limitări din fabrică, putând edita, modifica sau schimba tot ce îți dorești și, ai chiar și libertatea de a instala Windows. Poți emula orice tip de consolă retro sau chiar și unele mai recente, transformând Steam Deck într-un sistem „all-in-one” de gaming. Alternativ, alături de un dock USB-C poți transforma Steam Deck într-un desktop, cu tastatură, mouse și monitor, iar comunitatea din jurul dispozitivului este tot timpul activă.

Dacă ar fi să alegem un produs de gaming care a impresionat cu adevărat în 2022, Steam Deck este cu siguranță primul pe listă.

ROG Zephyrus G14

Seria de laptop-uri Zephyrus G14 din gama ROG este una dintre cele mai ușor de recomandat, însă în 2022, aceasta a atins noi culmi. Echipată cu hardware 100% AMD, ROG Zephyrus G14 a reușit să livreze promisiunea originală (review) a acestor laptop-uri subțiri de gaming: performanță de top într-un format apropiat de cel al unui ultrabook.

Aici contribuie atât componentele foarte performante, cât și elementele de design ale ASUS. De exemplu, răcirea este ajutată de metal lichid în locul pastei termoconductoare, iar construcția computerului este realizată din aliaj de magneziu, pentru rezistență ridicată la șocuri și greutate redusă.

ASUS ROG Zephyrus G14 2022 front side

Sigur, există laptop-uri mai performante de gaming, însă puține sunt la fel de portabile și de versatile precum Zephyrus G14. Ajută și faptul că acesta are un design ieșit din comun, fiind disponibil chiar și într-o versiune albă, iar matricea de LED-uri de pe capacul exterior aduce un element pe care alte computere de acest gen nu le oferă.

GeForce RTX 4090

Anul acesta am avut parte de lansări de procesoare Intel și AMD, cât și de plăci grafice de la AMD și NVIDIA. Dintre toate însă, GeForce RTX 4090 de la NVIDIA a reușit să atragă cel mai mult atenția, întrucât oferă cel mai mare salt de performanță de la o generație la alta din istoria plăcilor video.

Nu numai că poate depăși orice model din generațiile anterioare cu aport de performanță aproape dublu în jocuri tradiționale, însă poate atinge performanțe de până la patru ori mai înalte prin utilizarea inteligentă a noilor tehnologii pe care le integrează: nuclee RT mult mai performante și tehnologia DLSS 3, care permite generarea de cadre noi prin intermediul inteligenței artificiale. Rezultatele sunt impresionante, fiind aproape imposibil să îți dai seama cu ochiul liber de diferențe între calitatea acestor cadre generate și cele native.

GeForce_RTX_4090_Announce

Astfel, gaming-ul în rezoluție 4K cu ray tracing la peste 120 de cadre pe secundă devine, în sfârșit, o realitate, iar următoarea barieră devine rezoluția 8K, pe care NVIDIA o atacă deja de vreo două generații.

Desigur, RTX 4090 nu este un GPU pentru toată lumea, ci mai degrabă unul care privește către posibilitățile din viitor, iar NVIDIA a pus un preț prohibitiv pe acest model, care va asigura că doar câțiva „privilegiați” vor avea ocazia să îl dețină în PC-urile personale. Vestea bună este că toate tehnologiile din 4090 sunt disponibile și pe modelele mai ieftine, ceea ce va oferi și publicului larg o mostră din ceea ce este posibil la nivel de performanță în gaming în 2022 și anii care vor urma.

Backbone One PlayStation Edition

După succesul enorm al PlayStation Portable (PSP), PlayStation Vita a fost considerat un eșec și a marcat ieșirea Sony de pe piața de console portabile. Se pare că Sony nu ia în calcul revenirea pe această piață, în ciuda faptului că Nintendo Switch a demonstrat că încă există cerere, iar acum Steam Deck arată că până și gamerii de PC își doresc astfel de dispozitive. Sony consideră însă că lupta a fost câștigată de telefoanele mobile, încercând să intre timid pe piața de accesorii pentru acestea prin intermediul unui parteneriat cu Backbone.

backbone playstation

BackBone One PlayStation Edition este o ediție specială a accesoriului care există deja pentru iPhone-uri și telefoane cu Android, cu tematică PlayStation. Asta înseamnă că vine în culorile alb și negru, la fel ca PlayStation 5 și afișează butoanele specifice PlayStation pe partea din față: X, O, Triunghi și Pătrat. Acest accesoriu este realizat mai degrabă pentru a oferi streaming de pe serviciul PlayStation Plus Premium pe mobil, dar și pentru Remote Play de pe PlayStation 5.

Există multe dispozitive de acest gen pentru telefoane, însă puține sunt cu adevărat licențiate pentru a fi folosite cu multiple platforme. Backbone One PlayStation Edition este certificat pentru a fi recunoscut oficial în jocuri Xbox, PlayStation și Steam.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult