Epic primește un răspuns pozitiv în instanță: Unreal Engine rămâne pe iOS

26.08.2020
Epic primește un răspuns pozitiv în instanță: Unreal Engine rămâne pe iOS

Conflictul dintre Apple și Epic Games continuă, cu primele vești bune pentru Epic, de data aceasta. Peste weekend, Microsoft s-a alăturat producătorului de jocuri spunând că blocarea companiei de la conturile de dezvoltator pentru platformele Apple ar putea aduce prejudicii întregii comunități de dezvoltatori. Motorul grafic Unreal Engine este folosit de multe companii care publică jocuri și alte aplicații pe App Store pentru iOS și macOS, iar judecătorul Yvonne Gonzalez Rogers din California a decis că Apple nu poate bloca accesul companiei la uneltele necesare dezvoltării motorului grafic.

Unreal Engine rămâne pe iOS pentru că lipsa lui ar putea afecta alte companii

Totuși, această decizie nu este obligatoriu o veste bună pentru Epic Games. Compania spera să primească o decizie favorabilă înainte de a ajunge în tribunal pentru un proces și în cazul jocului Fortnite. Conform deciziei judecătorești, Fortnite va rămâne în afara magazinului de aplicații. De altfel, reprezentanții Apple au declarat săptămâna trecută că Epic Games poate oricând să aducă Fortnite înapoi pe platformele lor atât timp cât elimină metoda alternativă de plată din joc, care contravine regulamentului App Store.

Avocații Apple au încercat să lupte împotriva acestei decizii, sugerând din nou ca Epic să repare problema pe a introdus-o în joc în urmă cu două săptămâni. Totuși, faptul că blocarea Unreal Engine ar putea avea un impact negativ asupra altor entități care nu sunt implicate în acest conflict, a fost de ajuns pentru a păstra accesul la uneltele de dezvoltare Apple pentru Epic. Totuși, judecătorul Gonzales Rogers a avut o remarcă interesantă la adresa avocaților Epic Games:

„Clientul dumneavoastră nu vine în această acțiune legală cu mâinile curate. Din punctul meu de vedere, nu poți spune că ți se aduce un prejudiciu ireparabil când tu creezi acel prejudiciu cu bună știință.”

Epic Games a premeditat acțiunile legale și nu a oferit Apple prea mult timp să ia o decizie

Între timp au mai ieșit și alte detalii la iveală. Tim Sweeney CEO-ul și fondatorul Epic Games, a dezvăluit un e-mail pe care l-a trimis conducerii Apple înainte să introducă metoda alternativă de plată în joc. Sweeney îl anunța pe Tim Cook și pe ceilalți membri ai conducerii companiei că nu va mai accepta plata a 30% din valoarea vânzărilor prin App Store și că dorește ca acest procent să scadă. De asemenea, acesta cerea Apple să permită publicarea unui magazin alternativ de jocuri: Epic Games Store, care să poată funcțional la fel ca App Store-ul, de unde clienții să poată cumpăra și descărca jocuri.

E-mail-ul era trimis la ora 2:00 am, în noaptea de dinaintea acțiunilor care au dus la această situație. Având în vedere că Epic Games avea deja un dosar de peste 60 de pagini gata de de depus la tribunal, un clip animat și un eveniment in-game pregătit, este evident faptul că totul a fost minuțios orchestrat. Rămâne de văzut dacă efectul va fi cel dorit.

De altfel, Fortnite urmează să devină imposibil de jucat pe iOS, după ce jocul va primi update-ul care va da startul noului sezon. Pentru că Fortnite este un joc care permite gamerilor să joace împreună indiferent de platformele preferate, toate versiunile sunt actualizate simultan. Astfel, varianta de iOS nu va mai putea fi conectată la serverele online odată ce noul update este lansat. În acest moment, jocul poate fi în continuare jucat pe iPhone și iPad.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult