Apple amenință că închide contul de developer al Epic Games. Nu va face excepții

18.08.2020
Apple amenință că închide contul de developer al Epic Games. Nu va face excepții

Se pare că situația tensionată dintre Apple și Epic Games ajunge la un nou nivel. Nu numai că Apple a scos din App Store jocul Fortnite, dar acum compania dorește să închidă contul de dezvoltator software al Epic Games pentru că a încălcat contractul semnat atunci când l-a înregistrat. În consecință, Epic Games ar putea pierde accesul nu doar la posibilitatea de a lansa jocuri pe App Store, ci și la posibilitatea de a dezvolta alte aplicații pentru platformele Apple, inclusiv motorul grafic Unreal Engine 4, folosit de mulți dezvoltatori software.

Epic Games ar putea pierde posibilitatea de a dezvolta Unreal Engine pentru iOS și macOS

În consecință, Epic Games nu va mai putea dezvolta motorul grafic pentru iOS și macOS, întrucât nu va mai avea acces la platforma de dezvoltare software pentru dispozitivele Apple. Studioul de jocuri a primit înștiințare de la Apple că dacă nu va rezolva situația înainte de data de 28 august, accesul la contul său de dezvoltare va înceta. Evident, Epic Games a făcut public acest lucru spunând că „Apple nu se mulțumește cu scoaterea Fortnite din App Store, dar atacă întregul business Epic din zone care nu au legătură cu respectiva situație”.

Totuși, această situație era de așteptat. Aceasta este procedura standard pentru Apple atunci când un dezvoltator software încalcă regulamentul. De altfel, Epic pare să fi primit un răgaz mai mare decât ceilalți dezvoltatori care publică aplicații pe App Store, având la dispoziție două săptămâni să rezolve problemele.

Apple spune că nu face excepții

De altfel, Apple spune că nu face excepții pentru nimeni, indiferent de relațiile pe care le-a avut în trecut cu Epic. Chiar dacă nu specifică, compania lui Tim Cook ar avea mult de pierdut dacă face o excepție pentru Epic Games. Scăderea taxei de 30% din încasările din App Store sunt o parte importantă a afacerilor Apple, în timp ce imediat ce apare o astfel de excepția, ar putea apărea și alte companii care să ceară tratament similar. Totuși, în cazul în care Epic Games actualizează Fortnite și elimină metoda alternativă de plată din joc, toată această situație ar dispărea complet.

Iată declarațiile reprezentanților Apple:

„App Store-ul este construit pentru a fi un loc sigur și de încredere pentru utilizatori și deschide oportunități de afaceri pentru toți dezvoltatorii. Epic a fost unul dintre cei mai de succes dezvoltatori de pe App Store, crescând la afaceri de miliarde de dolari care atinge milioane de clienți iOS din toată lumea. Vrem să păstrăm această companie să facă în continuare parte din Programul Apple Developer și vrem aplicațiile sale în magazin. Problema este că Epic și-a creat o problemă care poate fi cu ușurință remediată dacă lansează o actualizare pentru aplicația lor care o face să corespundă din nou cu regulile pe care le-a acceptat în trecut și care se aplică tuturor dezvoltatorilor. Nu vom face o excepție cu Epic pentru că nu credem că este corect să punem afacerile sale în fața intereselor și regulilor care ne protejează clienții.”

surse: The Verge, Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult