Microsoft pregăteşte DirectX 12. Ce aduce nou şi când ar putea fi lansat

06.03.2014
Microsoft pregăteşte DirectX 12. Ce aduce nou şi când ar putea fi lansat

DirectX 11, cel mai longeviv API din seria DirectX este pe cale să fie înlocuit. În afară de suport pentru noi efecte speciale, DirectX 12 va conţine şi tehnologii capabile să extragă mai multă performanţă din generaţiile actuale de plăci video.

Microsoft a anunţat că va prezenta oficial următoarea versiune DirectX cu ocazia evenimentului Game Developers Conference, ce va avea loc în oraşul american San Francisco în data de 20 martie 2014. Oferit sub forma unei set de componente API (application layer interface) folosite pentru gestionarea sarcinilor multimedia şi jocuri, DirectX 12 va fi disponibil pentru toate sistemele de operare Microsoft. Dovadă pentru compatibilitatea API-ului DirectX 12 cu tablete şi telefoane bazate pe Windows Phone avem chiar invitaţia distribuită pentru evenimentul de prezentare, aceasta conţinând şi logoul Quallcomm pus alături de obişnuitele însemne AMD, Intel şi Nvidia.

Microsoft pregăteşte DirectX 12. Ce aduce nou şi când ar putea fi lansat

Beneficiind de suportul a patru mari producători de chipseturi, Microsoft depune eforturi pentru a creşte eficienţa noului API, oferind acestora uneltele necesare pentru a stoarce şi mai multă performanţă din PC-uri, tablete, dispozitive smartphone şi console de jocuri.

Lansat în luna octombrie 2009 şi trecut de atunci doar prin revizii minore, API-ul DirectX 11 este contestat în prezent de AMD, compania propunând o alternativă cu performanţe superioare soluţiei oferite de Microsoft . Funcţional deja cu jocul Battlefield 4, noul API botezat Mantle ar putea deveni în cele din urmă parte integrantă din setul DirectX12, aducând creşteri sesizabile de performanţă pentru mai multe categorii de chip-uri grafice din generaţiile actuale şi viitoare, inclusiv soluţii non-Radeon aparţinând companiilor rivale.

Din păcate Microsoft are obiceiul de a sincroniza introducerea noilor versiuni DirectX cu reviziile majore aduse platformei Windows. Fără a lua în calcul eventualele versiuni beta, primul contact oficial cu platforma DirectX 12 probabil îl vom avea la momentul lansării sistemului Windows 9, pregătit pentru anul 2015.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult