Sfaturi de securitate pentru utilizatorii care joaca Pokemon Go

21.07.2016
Sfaturi de securitate pentru utilizatorii care joaca Pokemon Go

Lansat luni şi pe piaţa din România, jocul Pokemon Go  a devenit în scurt timp un succes major în rândul a milioane de utilizatori. Însă folosirea aplicaţiei nu expune doar la pericole fizice, cauzate de neatenţie în timp ce explorăm străzile oraşelor, specialiştii în securitate ai Bitdefender avertizând şi asupra unor ameninţări informatice la care se expun cei care o descarcă.

Iată şapte paşi simpli care pot ţine la distanţă utilizatorii Pokemon Go de eventuale pericole:

 1. Descărcaţi aplicaţia Pokemon Go numai din magazinele oficiale de aplicaţii – precum App Store sau Google Play – şi evitaţi magazinele neoficiale care oferă versiuni modificate ale jocului. Utilizatorii pasionaţi de aceste jocuri tind adesea să caute după un timp variante modificate sau îmbunătăţite cu noi hărţi sau personaje, menite să le capteze atenţia.
 2. Instalaţi o soluţie de securitate destinată telefonului mobil, capabilă să identifice aplicaţiile periculoase înainte de instalare şi să descopere cât de agresive sunt cele deja instalate.
 3. Verificaţi comentariile legate de orice aplicaţie şi datele despre producătorul acesteia înainte de a o instala.
 4. Când instalaţi aplicaţia pe un sistem de operare iOS sau Android, observaţi ce permisiuni vi se solicită şi înlăturaţi-le pe cele inutile, mai ales pe cele care nu afectează în mod real funcţionalităţile jocului. În acest caz, parcurgeţi următorii paşi:
  *pentru Android, navigaţi pe pagina de securitate Google şi căutaţi Pokemon Go; pentru iOS, navigaţi în setări şi găsiţi aplicaţia;
  *selectaţi Pokemon Go şi apoi Remove pentru a înlătura accesul complet la date nenecesare, precum camera foto a dispozitivului;
  *reporniţi apoi jocul pe dispozitiv.
 5. Citiţi cu atenţie rubrica de Termeni şi condiţii pentru a şti cum sunt prelucrate datele cu caracter personal şi cine le poate accesa.
 6. Ca regulă generală, nu descărcaţi aplicaţii false care se prezintă drept actualizări ale Pokemon Go, trimise pe adresa personală de e-mail.
 7. Dacă deţineţi un smartphone produs de Apple, evitaţi să recurgeţi la procesul de decodare a sistemului de operare a dispozitivului, cunoscut şi sub denumirea de jailbreak. Acesta dezactivează mediul controlat de securitate a sistemului de operare iOS şi permite accesul aplicaţiilor la diverse funcţionalităţi ale telefonului, fără a mai cere permisiunea utilizatorului.

Aplicaţiile de mobil populare sunt folosite frecvent de către atacatori ca momeală pentru oameni neatenţi, în special prin descărcarea de aplicaţii periculoase din magazine neoficiale. Utilizatorii trebuie să instaleze aplicaţii doar din magazine oficiale – precum App Store sau Google Play – şi să verifice după instalare permisiunile pe care le acordă. De exemplu, unele aplicaţii pot acorda dezvoltatorilor drepturi abuzive, precum acces la localizare, microfon, lista de mesaje scrise sau agenda telefonică”, spune Alexandra Gheorghe, specialist în securitate al Bitdefender.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult