Sony va încheia probabil anul 2021 cu 15 milioane de console Playstation 5 vândute!

03.12.2021
Sony va încheia probabil anul 2021 cu 15 milioane de console Playstation 5 vândute!

A trecut puțin peste un an de când s-a deschis registrul pentru rezervarea noului PlayStation 5 și de atunci ritmul de vânzări al consolei Sony nu a mers deloc rău, în ciuda prețului acesteia și a deficitului de unități care se află pe piață, din cauza diverșilor factori, așa cum a relevat compania în ultimul său raport fiscal.

De altfel, prima etapă majoră a PS5 a avut loc la sfârșitul lunii iulie trecute, când s-au vândut 10 milioane de unități, devenind astfel cea mai rapidă consolă Sony care a plasat pe piață un astfel de număr de unități și, prin urmare,  cea mai bine vândută PlayStation din istorie în perioada de lansare: a durat doar opt luni pentru a o face. Mai exact, 249 de zile.

Prin comparație, PlayStation 4, care a fost cea mai rapid vândută consolă de la Sony până acum, a avut nevoie de 271 de zile pentru a ajunge la același număr de unități vândute. Rămâne de văzut dacă PlayStation 5 va vinde cele 115 milioane pe care PS4 le-a înregistrat deja; sau cele 155 de milioane vândute de PS2, cea mai de succes consolă comercială din toate timpurile.

Ei bine, compania japoneză poate continua să fie mulțumită de călătoria PlayStation 5, a cărei creștere continuă să crească în vânzările de console și, de asemenea, de jocuri: față de cele 2,2 și 63,6 milioane de unități vândute în trimestrul anterior, vânzările au crescut la  3,3 și 76,4 milioane de unități de console și, respectiv, jocuri.

În total, așadar, până la sfârșitul lunii octombrie PlayStation 5 vânduse deja 13,4 milioane de unități în întreaga lume de la lansare, deși a fost puțin în detrimentul jocurilor dezvoltate chiar de Sony, sau cu alte cuvinte, datorită jocurilor terțe care vin pe consolă, responsabilă de creșterea vânzărilor totale de software, dar și hardware.

Playstation 5 vezi pe Emag toate ofertele!

Desigur, dacă  vânzările PlayStation 5 cresc, cele ale PlayStation 4 scad  și o fac considerabil, de la jumătate de milion de unități plasate în ultimul trimestru – al doilea al anului și cel mai slab în general – la doar 200.000 de unități din prezent. Astfel, se certifică schimbarea ciclului și înlocuirea noii generații în detrimentul celei anterioare.

Întrebarea de acum înainte este dacă creșterea vânzărilor va rămâne constantă, în condițiile în care va fi dificil să cumpărați un PlayStation 5 (sau un XBox Series X) în 2022. Motivul? Cel pe care ti-l imaginezi și încă ceva, începând cu problemele de fabricație din cauza lipsei de componente, întârzierilor acumulate in distribuție și așa mai departe. Dat fiind că criza de componente pare să nu se rezolve nici în 2022, PS4 pare încă o opțiune viabilă pentru mulți jucători, mai ales că încă primește suport din partea Sony. PlayStation 4 va continua să fie o consolă bună și anul viitor, cel puțin până situația cu PS5 se stabilizează.

Finalul anului 2021 probabil că o va prinde pe Sony cu 15 milioane de console Playstation 5 vândute. Este de menționat că aceste cifre au fost atinse în ciuda deficitului de componente, care a limitat (și va continua să o facă pentru o perioadă mai îndelungată) producția de console. În plus, să nu uităm că ne aflăm în mijlocul pandemiei de COVID-19, care a determinat atât Sony (cu PlayStation), cât și Microsoft (cu Xbox) să-și vândă dispozitivele doar online; care este, cu siguranță, o limitare pentru vânzări. Nici PlayStation, nici Xbox nu au reușit să găsească o formulă perfectă pentru ca produsele lor să ajungă la consumatori.

Potrivit publicației americane Bloomberg, Hiroki Totoki, directorul financiar al Sony, a menționat: „Nu cred că cererea se calmează anul acesta și chiar dacă asigurăm mult mai multe dispozitive și producem mult mai multe unități PlayStation 5 anul viitor, oferta noastră ar putea să nu țină pasul cu cererea.”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult