Acer 8950G, un laptop puternic şi aspectuos

Acer 8950G, un laptop puternic şi aspectuos

Pentru cei ce consideră sistemele desktop demodate şi care strică feng-shui-ul unei încăperi moderne (din cauza spaţiului ocupat, cablurilor, zgomotului, energiei consumate sau căldurii disipate), avem o alternativă de lux: Acer Aspire 8950G, un laptop de 18.4 inch cu o configuraţie multimedia de top adăpostită într-o carcasă premium.

Acer Aspire 8950G

Acer Aspire 8950G are 44 de cm lungime şi 3,8 Kg, motiv pentru care nu este recomandat celor interesaţi de portabilitate, decât în măsura în care aceasta presupune deplasarea cu maşina personală din faţa casei şi până la serviciu sau la hotel.

Pe de altă parte, dimensiunile generoase au permis integrarea unei tastaturi chiclet cu pad numeric, deosebit de bine realizată. După o săptămână de utilizare, o consider una dintre cele mai reuşite din punct de vedere al ergonomiei, al comodităţii şi rapidităţii cu care poţi redacta textele. Singurul inconvenient este lipsa iluminării cu LED-uri, aşa încât pe timp de noapte trebuie să apelezi la o sursă de iluminare externă.

Pe restpad, imediat sub tasta „Space” şi pe aceeaşi lungime, se întinde touchpad-ul cu dublu rol: deplasarea cursorului / control multitouch (în mod uzual) şi panou multimedia (în plan secundar). Panoul multimedia constă în şapte zone tactile reprezentate prin iconiţe iluminate cu LED, pentru controlul player-elor audio şi video. Selecţia modurilor de funcţionare se face prin apăsarea butonului dedicat din vecinătatea inferioară a pad-ului.

Acer Aspire 8950G

Tot pe restpad, dar aproape de extrema dreaptă, se află scanner-ul biometric pentru recunoaşterea amprentelor.

Deasupra tastaturii se observă două difuzoare mari, argintii, iar între ele o plăcuţă de aluminiu care ne oferă informaţii suplimentare despre sistemu: laptopul Acer are sunet Dolby 5.1 Surround. Într-adevăr, dacă ne uităm pe spatele carcasei, observăm încă două difuzoare mici pentru medii şi înalte şi un al treilea dedicat reproducerii frecvenţelor joase.

Sigur, sunetul surround adevărat nu se poate fi experimentat aşa cum trebuie înghesuind cinci, şase difuzoare mici pe o suprafaţă de 44 x 30 cm, dar dacă ne raportăm la ce oferă un portabil obişnuit putem doar aprecia implementarea Acer. Sunetul reprodus de acest sistem este mai puternic şi mai clar decât unul obişnuit, cu două difuzoare standard.

Am lăsat la urmă ecranul care, în ciuda specificaţiilor foarte bune, lasă un pic de dorit. Da, are 18.4 inch şi rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli, culorile reproduse sunt naturale, foarte apropiate de spectrul real, însă unghiurile de vizibilitate nu sunt foarte bune. De asemenea, suprafaţa lucioasă împiedică vizionarea confortabilă în orice condiţii, mai puţin pe întuneric sau în spaţii foarte slab iluminate. Aşadar, dacă vă hotărâţi asupra acestui laptop, pregătiţi-vă din timp camera / biroul cu obloane.

Configuraţia sistemului este, aşa cum spuneam la începutul articolului, una multimedia de top. Subliniez multimedia, pentru că mulţi tind să compare acest sistem cu unul de gaming, cum ar fi Asus G74. Deşi au un preţ apropiat, performanţele video sunt bine diferenţiate.

Acer 8950G se pretează procesării multimedia (editare foto / video) şi jocurilor la un nivel de detaliu mediu, în vreme ce un laptop de gaming este conceput să ruleze jocurile la un nivel ridicat al detaliilor. Testele pe care le-am rulat evidenţiază foarte clar aceste diferenţe. Nu am pus rezultate comparative deoarece laptop-ul din test şi cele de gaming se adresează unui public diferit. Cei interesaţi totuşi de o comparaţie pot citi review-ul lui Asus G74SX 3D. Mai jos aveţi punctajele obţinute de laptopul multimedia Acer:

  • PCMark Vantage (Basic) – 7346
  • PCMark 7 Productivity – 5874
  • 3DMark11 Entry – 1829
  • 3DMark11 Performance – 1144
  • 3DMark Vantage Performance – 4251 (GPU 3396 / CPU 17433)
  • 3DMark Vantage High – 2511 (GPU 2181 / CPU 17526)
  • 3DMark06 – 7615
  • Cinebench R11.5 OpenGL – 32,76 fps
  • Cinebench R11.5 CPU – 4,91 pts
  • Windows Experience Index – 5,9 (CPU 7,4 / RAM 7,6 / Graphics 6,7 / Gaming 6,7 / HDD 5,9)

Pe parcursul benchmark-urilor, când a fost solicitat intens, dar şi utilizat în mod practic (Office, Internet, filme, jocuri), laptopul nu s-a încălzit aproape deloc. Sistemul de aerisire s-a dovedit foarte eficient şi asta, din nou, mulţumită spaţiul generos oferit de carcasă.

Acer Aspire 8950G

Autonomia s-a ridicat şi ea la un nivel mai mult decât satisfăcător. În testul de autonomie multimedia (profil Balanced, redare continuă film Full HD 1080p, Wi-Fi oprit, luminozitate ecran 85%), bateria a ţinut peste trei ore. În mediul Office şi Internet, cu Wi-Fi pornit, am putut lucru aproximativ patru ore – rezultate admirabile pentru un laptop multimedia.

Iată şi configuraţia versiunii sosite la teste:

  • CPU Intel Core i7-2630QM, 2 GHz, tehnologie Turbo Boost (creşte frecvenţa până la 2.9 GHz, în funcţie de gradul de solicitare);
  • 8 GB DDR3 RAM, 1066 MHz;
  • Video AMD Radeon HD 6650M, 2048 MB + HyperMemory (până la 4083 MB);
  • 1500 GB HDD;
  • Blu-ray combo drive (citeşte Blu-ray şi CD/DVD, scrie doar CD-uri şi DVD-uri);
  • Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth;
  • Display CineCrystal de 18.4 inch, LCD LED, 1920 x 1080 pixeli (aspect 16:9);
  • Webcam 1.3 MP, cititor de carduri;
  • Interfeţe VGA, HDMI, e-SATA, LAN, Firewire, 1 x USB 3.0, 3 x USB 2.0;
  • Baterie Li-Ion 8 celule;
  • Cititor de amprente;
  • OS Windows 7 Home Premium 64 bits.

Preţul acestei configuraţii este de aproximativ 6600 de lei cu TVA inclus.

Plusuri şi minusuri

[+] Calitate constructivă excelentă, aspect foarte plăcut;
[+] Configuraţie de top;
[+] Sistem de sunet Dolby 5.1 Surround;
[+] Autonomie bună raportată la configuraţie;
[+] Tastatură comodă, touchpad cu funcţii multimedia, cititor de amprente;
[+] Nu se încălzeşte aproape deloc, chiar şi când este forjat în benchmark-uri.

[-] Lipsă iluminare taste;
[-] Suprafaţa lucioasă a display-ului creează disconfort vizual în lumină;
[-] Preţ prohibitiv.

Acer Aspire 8950G

Concluzie: Acer Aspire 8950G oferă tot ce-şi poate dori un devorator de multimedia: o configuraţie foarte bună, un produs încântător vizual dar şi plăcut de utilizat zi de zi, cu condiţia să creezi ambientul necesar – spaţiile slab iluminate sau întunecate complet sunt cele mai potrivite. Tastatura însă, deşi excelentă ca dimensiuni şi spaţiere, fără iluminare va fi greu de folosit în asemenea condiţii. Preţul, în fine, este un alt factor care atârnă greu la cântar. Fără îndoială, puţini români sunt dispuşi să plătească aproape 7000 de lei pentru un astfel de produs.

Laptopul multimedia Acer 8950G ne-a fost oferit la teste de către Scop Computers, importator Acer în România.

Acer Aspire 8950G

Urmărește Go4IT.ro pe Google News